Datum objave: 28. Travanj 2014

Novi kriteriji za upise u srednje škole: Ukida se većina dodatnih bodova

Nina Medić
Nina Medić

Kriteriji za upise u srednje škole u školskoj godini 2014./2015. uvelike će se razlikovati od dosadašnjih. Ukida se većina dosadašnjih dodatnih bodova uglavnom zbog preporuke pravobraniteljice za djecu te Ustavnog suda da sva djeca moraju imati jednake mogućnosti. Uz to se potpuno ukidaju bodovni pragovi za upis. Novu Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015.  predstavio je danas Željko Jovanović, ministar znanosti obrazovanja i sporta, javlja tportal.

Upravo zbog činjenice da nemaju sva djeca jednake mogućnosti pohađanja glazbenih i plesnih škola, izvanškolskih sportskih aktivnosti ali i pohađanje drugog jezika kao izbornog predmeta ili pak učenje klasičnog jezika slijedeće školske godine neće prilikom upisa u srednju školu dobiti dodatne bodove.

Također se pooštravaju kriteriji za djecu koja su dio osnovnoškolskog obrazovanja provela u inozemstvu. Ranije su imali izravan upis u srednje škole ako su dva od tri razreda završili izvan Hrvatske, dok su slijedeće školske godine uvjet dvije od četiri godine provedene na školovanju u inozemstvu.

Učenici sa zdravstvenim teškoćama više neće dobivati dva, već jedan bod. Također je formiran jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija tako da neće biti različitih kriterija kao što je to bio slučaj proteklih godina.

Potpuno je ukinut minimalni bodovni prag jer se želi staviti veći naglasak na vrednovanje znanja pri upisuju u prvi razred srednje škole. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta naglašavaju kako će se učenici ionako,s obzirom na e-upis, rasporediti na ljestvicama poretka prema svojem uspjehu i sposobnostima, prenosi tportal.

Izravan upis u srednje škole potpuno se ukida za djecu stopostotnih vojnih i civilnih ratnih invalida sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Ukida se i izravan upis učenika u obrtničke škole koji su do sada ostvarivali tu beneficiju ako su im roditelji obrtnici struke škole koju žele upisati.

Ipak za otprilike 170 učenika stiže i dobra vijest. Naime, do sada su izravan upis u srednje škole ostvarivali samo oni koji su osvojili prva mjesta na natjecanjima znanja u sedmim i osmim razredima. Prema novim pravilima, izravan će upis u slijedećoj školskoj godini imati i oni koji su osvojili 1., 2. i 3. mjesto na natjecanjima znanja i to u 5., 6., 7. i 8. razredu osnovne škole.

Još jedan novitet vezan je za veću autonomiju škola u kreiranju kriterija za upis. Naime, za upis će se kao i do sada gledati prosjek svih zaključenih ocjena posljednja četiri razreda osnovnih škola te zaključne ocjene iz šest nastavnih predmeta (ne izbornih) za posljednja dva razreda osnovne škole. Škole će od slijedeće školske godine samostalno moći odrediti jedan od šest od nastavnih predmeta čija se zaključna ocjena traži za upis.

Iz kategorije: Hrvatska