Datum objave: 26. Travanj 2014

Akcija Zelena čistka: Diljem Hrvatske čiste se nelegalna odlagališta smeća

Nina Medić
Nina Medić

Diljem Hrvatske održava se akcija  Zelena čistka, najmasovnija akcija uklanjanja otpada s nelegalnih odlagališta.

Ivo Josipović, Predsjednik Republike Hrvatske pridružio se akciji u čišćenju divljih odlagališta otpada u okolici kamenoloma Bizek u parku prirode Medvednica, ističući iznimnu važnost brige o okolišu te upozoravajući koliko je skupo i štetno bacati otpad u prirodu, prenosi HRT. Predsjednik je čistio zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom pukovnikom Dragom Lovrićem. Tu sam da simboličnom gestom pomognem ljudima koji su ovdje aktivisti, koji svoj rad i vrijeme troše zato da bi nam svima okoliš bio zdraviji i bolji, izjavio je Josipović novinarima.

General Lovrić istaknuo je da Oružane snage već treću godinu sudjeluju u akciji Zelena čistka. Mi kao pripadnici Oružanih snaga, koji se često nalazimo u prirodi, posebno smo zainteresirani da priroda bude izuzetno čista i održavana, istaknuo je Lovrić i dodao da su u prošloj godini izvezli 10.000 metara kubnih smeća.

Koordinatorica "Zelene čistke" za grad Zagreb Maja Knepr Šegina istaknula je da je Zelene čistka u svijetu organizirana da traje jedan dan i više je edukativnog tipa upravo zbog toga da se pokaže koliko se u tih nekoliko sati može prikupiti otpada. „Onda kada razmislite u tom kratkom vremenu tolike količine otpada se prikupe, prošle godine oko 4.000 tona na području Hrvatske, koliko ga zapravo još ima“, rekla je.

Mihael Zmajlović,  ministar zaštite okoliša i prirode pridružio se gradonačelniku Hvara Rinu Budroviću u akciji Zelena čistka, no obilna kiša omela je planove pa je akcija odgođena za 9. svibnja, kada će se spojiti "Zelena" i "Plava čistka". Akcije poput 'Zelene čistke' su prilika da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način, izjavio je ministar za Hrvatski radio.

Zelena čistka, najmasovnija akcija uklanjanja otpada s nelegalnih odlagališta u kojoj sudjeluju volonteri, održava se u Hrvatskoj treću godinu. U akciju je uključeno 250 obrazovnih ustanova u 150 gradova i općina, pripadnici oružanih snaga, HGSS te brojne udruge.

Iz kategorije: Hrvatska