Datum objave: 20. Travanj 2014

Kršćani diljem svijeta danas obilježavaju Uskrs

Nina Medić
Nina Medić

Danas se obilježava najveći kršćanski blagdan, Uskrs, kojim se obilježava nedjelja Gospodinova uskrsnuća te njegova pobjeda nad smrću i grijehom. Osim što je najveći to je i najstariji blagdan kojeg kršćani slave. Blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, razdoblja koje se naziva korizmom.

Papa Franjo u poruci Urbi et Orbi pred 150 tisuća vjernika u Vatikanu istaknuo je važnost ljubavi, kao najveće vrijednosti koju promiče kršćanska vjera. „Ljubav je najjača, Ljubav daruje život, Ljubav čini da procvjeta nada u pustinji“, kazao je Franjo i pozvao da se pobjedi glad na koju utječu ratovi i rasipništva kojih smo često suučesnici. „Uskrsnuće Isusa je temelj naše vjere i nade. Da Krist nije uskrsnuo, kršćanstvo ne bi imalo svoju vrijednost“, kazao je Franjo. „Isus, utjelovljena Ljubav, umro je na križu za naše grijehe, ali Otac Bog ga je uskrsnuo i učinio ga Gospodinom života i smrti. U Isusu, Ljubav je pobijedila nad mržnjom, milosrđe nad grijehom, dobro nad zlom, istina nad laži, život nad smrću“.

U svojoj uskrsnoj čestitki nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić rekao je kako je Uskrs najveći kršćanski blagdan i po tome što čovjeku, koji u njega vjeruje, razbija okove straha, te u čovjeku razbuktava čežnju, otvara spasonosni koridor, razgoni tminu da bi zasjalo svjetlo nade kojim započinje bolje sutra.

Uz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje. Većini je zajedničko ukrašavanje pisanica, koje su kao dio tradicije nekad bile prve čestitke, s obzirom da su bile dostupne svima. Ipak, najdraže pisanice su upravo one koje napravimo sami, i to jestivim bojama luka, koprive, cikle, maslačka.

 

 

Iz kategorije: Hrvatska