Datum objave: 18. Travanj 2014

Nakon odluke Vlade o povećanju trošarina, cijene goriva veće za do 25 lipa

Nina Medić
Nina Medić

Danas je na snagu stupila Vladina uredba kojom su trošarine na naftne derivate povećane za 20 lipa po litri, na što su odmah reagirale i naftne kompanije na čijim su benzinskim postajama cijene benzina i dizela danas veće od 20 do najčešćih 25 lipa po litri, javlja tportal.

Tako se cijena najprodavanijeg benzina eurosupera 95 sve više približila ili se približava cijeni od 11 kuna po litri, dok je eurodizel premašio cijenu od 10 kuna.

„Postupili smo u skladu s uredbom kojom su trošarine na benzine i dizele povećane za 20 lipa, koliko je država povećala trošarine toliko smo i mi povećali cijene“, gotovo jednoglasno odgovaraju iz većine naftnih kompanija na upite o cijenama.

Tako je na većini benzinskih postaja, gdje se još jučer eurosuper 95 prodavao po cijenama u najčešćem rasponu od 10,58 do 10,69 kuna po litri, cijena već danas povećana na 10,83 do 10,94 kune.

Eurodizel je pak premašio cijenu od 10 kuna i od danas se prodaje po cijenama koje se kreću od 10,04 do 10,14 kuna, što je najčešeće 25 lipa više od dosadašnje cijene (od 9,79 do 9,89 kuna po litri). Povećanje cijena za 20 ili 25 lipa po litri odnosi se i na eurosupere 98 ili 100.

Vlada je jučerašnjom izmjenom uredbe trošarine na motorne benzine i dizelska goriva povećala za 20 lipa po litri, no kako se u izračunu konačne maloprodajne cijene na proizvođačke (veleprodajne) cijene dodaju trošarine, a onda na tako formiranu cijenu obračuna PDV, povećanje konačne cijene je onda veće od tih 20 lipa i uglavnom je oko 25 lipa.

Vladinom uredbom nisu se povećale trošarine za plinsko ulje za grijanje. Tako su nepromijenjene ostale cijene plavog dizela i lož ulja, koje trenutno uglavnom iznose 6,32 odnosno 6,44 kune po litri.

Iznesene cijene eurosupera 95 i eurodizela su okvirne cijene, jer naftne kompanije temeljem novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji je stupio na snagu početkom veljače ove godine, slobodno formiraju cijene derivata, pa ih mogu mijenjati svakodnevno ili čak i tijekom dana.

Također neke naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i više vrsta jednog derivata (npr. Ina na svojim postajama ima dvije vrste eurosupera 95 ili eurodizela, jedne bez oznake class, a druge s oznakom class, ili primjerice Crodux koji eurosuper ili eurodizel ima obični i onaj s oznakom premium), a imaju i različite cijene za pojedine derivate ovisno o lokaciji same postaje.

Kako više nema ni obveze da naftne kompanije objavljuju ažurirane cijene na svojim internet stranicama, građani tek na displejima pred benzinskim postajama ili tek na samoj postaji mogu znati koja je cijena po kojoj kupuju određeni derivat.

Poskupljenje naftnih derivata uslijedilo je nakon što je Vlada na jučerašnjoj sjednici u okviru dodatnih mjera za smanjenje proračunskog deficita donijela Uredbu o izmjeni Uredbe o trošarinama na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, javlja tportal.

Uredba je objavljena u Narodnim novinama s jučerašnjim datumom (NN broj 48, od 17. travnja), a kako stupa na snagu prvi dan od dana objave, to se nove više trošarine primjenjuju od danas.

Izmjenom Uredbe je trošarina na olovni benzin povećana sa 4.100 kuna za tisuću litara na 4.300 kuna, na bezolovni benzin s 3.460 kuna na 3.660 kuna, a na plinsko ulje za pogon sa 2.660 kuna za tisuću litara na 2.860 kuna.

Tim se povećanjem od 20 lipa po litri benzina i plinskog ulja za pogon (dizelskih goriva) do kraja ove godine očekuje povećanje prihoda državnog proračuna za oko 350 milijuna kuna, pa bi ukupni prihod od trošarina na energente u ovoj godini iznosio 6,94 milijarde kuna, procjenjuju u Vladi.

Iz kategorije: Hrvatska