Datum objave: 11. Travanj 2014

PRENOSIMO: Dogus grupa nastavlja s investicijama, trenutno su najveći investitor na Jadranu

Nina Medić
Nina Medić

Turska Dogus grupa koja u Mandalini u Šibeniku gradi hotelski resort nastavlja svoju iznimno dinamičnu politiku ulaganja u Dalmaciju s još dvije investicije, ukupno vrijedne 80 milijuna eura. Time su postali vodeći investitor na području Dalmacije, koji će istekom 2014., na Jadran uložiti 200 milijuna eura, piše poslovni.hr.

"Do kraja 2016. plan nam je u naše postojeće projekte na Jadranu uložiti 270 milijuna eura. Međutim, ako se realiziraju još neka ulaganja o kojima intenzivno razmišljamo, moguće je da ta ulaganja dostignu i 400 milijuna eura. Nastavljamo naše strateške planova u Hrvatskoj, sve više investiramo. U Zadru razmišljamo i o ulasku u vlasništvo nad Kepolovim terminalima za kemijske proizvode i naftne derivate, no o tome ćemo više znati za koji mjesec", rekao nam je za poslovni.hr, Ferit Sahenk, vlasnik te multinacionalne kompanije s gotovo 30.000 zaposlenih u građevinskoj industriji, bankarstvu, turizmu, nekretninama, trgovini i energetici.

„Ako nađemo neku dobru priliku, nije isključeno da napravimo još jednu  marinu", kaže Sahenk. Kad je počeo ulagati u Hrvatsku, najavio je da planira stvoriti lanac marina od Turske do Hrvatske. Sada ima tri marine u Zadru i Šibeniku, ali tvrdi da prije dovršetka započetih poslova nema u vidu preuzimanje ili eventualnu gradnju marina na južnom Jadranu ili na otocima, iako tamo stalno prati razvoj događaja. Dogus grupa ima tri marine u Turskoj i suvlasnik je još četiri u Grčkoj, a postoje planovi da se popuni pukotina u lancu marina prema hrvatskoj obali- kako doznajemo, Dogus grupa razmatra ideju o greenfield projektu izgradnje marine u Crnoj Gori, kod Budve.

Kako prenosi poslovni.hr, u Dubrovniku su od Dragutina Biondića, bivšeg vlasnika Centar banke, kupili luksuzni hotel Villa Dubrovnik. Istovremeno su započeli i vrijedan projekt pretvaranja zgrade zadarske tvornice Maraska u hotel kvalitete pet zvjezdica.

Nema zastoja niti oko greenfield projekta hotelsko - nautičkog centra na Mandalini u Šibeniku, na mjestu bivše vojarne Kulina. Tamo je, u projektu koji je svojedobno inicirao poduzetnik Goran Prgin, Dogus agrupa sagradila marinu za mega-jahte. Sada planiraju podići i hotel Šibenik, te nekoliko luksuznih vila s vlastitim bazenima. Početkom ove godine dobili su sve potrebne dokumente i hotel kvalitete 4 ili 5 zvjezdica trebao bi već 2015. otvoriti vrata. Dogus grupa i u Turskoj kombinira marine i hotele, pa žele to činiti i u Hrvatskoj gdje bude moguće. Na Sredozemlju je sve više mega-jahti i turski ulagači ne odbacuju ideju o gradnji još jedne marine na Jadranu za njihov prihvat. Sahenk napominje da  Hrvatskoj treba privući takav tip gostiju, sa super velikim jahtama, piše poslovni.

Iz kategorije: Hrvatska