Datum objave: 11. Travanj 2014

Nakon pet mjeseci pritovra Vidošević izlazi na slobodu

Nina Medić
Nina Medić

Nadan Vidošević, bivši predsjednik HGK , nakon pet mjeseci pritvora, sutra izlazi iz Remetinca, javlja tportal. Vidošević je u pritvoru bio zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. U veljači mu je produljen za još dva mjeseca koja su istekla s današnjim danom.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić za tportal je potvrdio da Vidošević sutra izlazi na slobodu jer je odbijen zahtjev USKOK-a za produljenjem pritvora. Devčić nam pojašnjava kako je ukupno 62 svjedoka. 50 je novopredloženih. Desetak svjedoka od ranije još nije ispitano i zato je sutkinja odredila mjeru zabrane pristupa svjedocima. Također je ustvrdila da je pet mjeseci bilo dovoljno vremena da se ti isti svjedoci ispitaju.

Informaciju o tome da je Županijski sud odlučio pustiti Vidoševića iz istražnog zatvora potvrdio je i njegov odvjetnik Dražen Delač. 'Sud je smatrao da više nije bilo razloga da moj klijent bude u istražnom zatvoru. Sud je to zamijenio lakšom mjerom zabrane pristupa svjedocima', rekao je Delač za tportal.

Podsjetimo, akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini 'opranog' vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički dok Peternel, po tvrdnjama svoje obrane, nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Njezin odvjetnik Davorin Budin danas je potvrdio da joj je boravak u Remetincu produljen dok se ne ispita 18 preostalih svjedoka, a najavio je i da će sudu ponuditi stan u Zagrebu kao jamstvo za puštanje iz zatvora.

Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker, a drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod USKOK-ovom istragom. Istraga je naknadno proširena i na tvrtku Piramida, a Vidoševića se tereti i da je Komorinim novcem plaćao uknjižbu obiteljske vile i kćerkinog stana u Zagrebu.

Vidoševiću su već ranije, uz dionice i plovilo, blokirane nekretnine u Omišu, Delnicama, Jastrebarskom i Puli. No kako je njihova vrijednost manja od tridesetak milijuna kuna, za koliko je navodno oštetio Komoru, USKOK je zatražio i oduzimanje imovine članovima njegove obitelji. Tvrde da se njihova imovina ne može opravdati prihodima evidentiranim kod Porezne uprave pa sumnjaju da je i ona ostvarena nezakonito.

 

Iz kategorije: Hrvatska