Datum objave: 10. Travanj 2014

Hrvatska od Europske unije traži naknadu štete prouzrokovane nevremenom

Nina Medić
Nina Medić

Ministarstvo gospodarstva predalo je službenu prijavu Fondu solidarnosti EU za naknadu šteta zbog ovogodišnje elementarne nepogode, javlja HRT.

Za razliku od prijašnjih godina kada je aplicirala sa Slovenijom i Mađarskom, ove je godine Republika Hrvatska prešla prag izravne štete od 0,6 posto bruto nacionalnog dohotka te je aplicirala samostalno.

Elementarna je nepogoda započela 31. siječnja 2014. godine u obliku snijega i ledene kiše na području Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije te se nastavila tijekom veljače kombinacijom visokih vodostaja Save i Kupe, velikih padalina i natopljenog tla, što je rezultiralo poplavama na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije te klizištima na području Varaždinske županije.

Kako javlja HRT, u prijavi stoji kako prva procjena izravnih šteta od elementarne nepogode (štete na infrastrukturi, prirodnim zonama i kulturnom dobru) na području Primorsko-goranske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Varaždinske županije iznosi 291.904.629 eura. Najveća je šteta na prirodnim zonama  (područje Hrvatskih šuma) koja iznosi 253.143.954 eura.

Fondu solidarnosti EU-a prihvatljiv i opravdan trošak za Republiku Hrvatsku iznosi 135.172.609,57 eura. Fond je osnovan je kako bi se njegovim sredstvima odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera te izrazila solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. Fond je nastao kao reakcija na velike poplave u središnjoj Europi u ljetu 2002. godine. Sredstva iz Fonda otada su se koristila za 56 različitih prirodnih katastrofa, uključujući poplave, šumske požare, potrese, oluje i suše. Do sada su 23 europske zemlje primile potporu u iznosu većem od 3,5 milijarde eura, prenosi HRT.

Iz kategorije: Hrvatska