Datum objave: 09. Travanj 2014

Treba li Predsjedništvo SDP -a zatražiti od Lovrić Merzel ostavku na mjestu županice?

Diana Ferić
Diana Ferić

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel najveći su teret SDP-u u dvije i pol godine koliko su na vlasti. Predsjedništvo stranke danas će morati odlučiti kako će se nositi s tim utezima koji ih vuku prema razini na kojoj su do jučer, barem naizgled, bili još samo HDZ-ovci, piše tportal.

 

Marina Lovrić Merzel, sisačko-moslavačka županica i članica Predsjedništva SDP-a, donedavno nije htjela razmišljati o ostavci premda je protiv nje Uskok već vodio istragu. No nekoliko dana nakon uhićenja i određivanja istražnog zatvora u ponedjeljak je u tajništvo stranke stigla njezina ostavka na sve stranačke dužnosti.

Baš istoga dana, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je zaradio već tri optužnice, poslao je šefu stranke Zoranu Milanoviću ostavku na mjesto u Predsjedništvu SDP-a. Kako doznajemo iz vrha stranke, od Sabe se još očekuje da u što kraćem roku podnese ostavku i na ostale stranačke dužnosti kao što su pozicija predsjednika županijskog SDP-a i potpredsjednika gradske organizacije.

Očito je, dakle, da je šef stranke Zoran Milanović ipak izvršio pritisak na Sabu i Merzel da daju ostavke na stranačke dužnosti premda je prošli tjedan na konferenciji za novinare rekao da će čekati da razgovara sa Sabom i da dođe optužnica protiv Merzel.

Doktor i profesor na Fakultetu političkih znanostiVišeslav Raos kaže da je uvjeren da su Merzel i Sabo dali ostavke pod pritiskom stranke jer se bliže izbori za Europski parlament. 'Zašto se otezalo sa smjenama? Na neki način mnogi ljudi u politici žele živjeti u neznanju i ne žele vjerovati da su njihovi kolege krivi. Možda su čak i nešto sumnjivo nekada vidjeli pa su zatvorili oči', kaže Raos.

On smatra da bi SDP danas na Predsjedništvu stranke trebao tražiti od Merzel da podnese ostavku i na dužnost županice, premda je na nju izravno izabrana na lokalnim izborima i premda po zakonu može biti smijenjena tek nakon pravomoćne presude ili referendumom. 'Mislim da bi u svakom slučaju trebalo od nje tražiti da podnese ostavku i u županiji. Postoji presumpcija nevinosti, naravno, ali ako ona i Sabo s ovim optužbama štete svom ugledu i ugledu stranke, oni neće moći ni adekvatno obavljati funkcije na koje su izabrani', kaže Raos.

Upozorava da, ako daju ostavke samo na stranačke dužnosti, šalju krivu poruku biračima: 'Time zapravo građanima govore da su te funkcije u stranci odgovornije i važnije nego ove u županiji i gradu.'

S obzirom na niz korupcijskih skandala u vrhu politike proteklih godina, Raos kaže da bi sada možda trebalo izvući neke pouke i naučiti kako se ponašati kada je neki dužnosnik u pritvoru. Raos smatra da se takve procedure ne trebaju zakonski definirati jer bi ostavke trebale biti pitanje pristojnosti - obrazac ponašanja koji svi primjenjuju. Bilo bi lijepo, kaže Raos, da ne mora baš sve pisati u zakonima, da se znaju principi osnovne pristojnosti u politici.

 

Inače, zastupnici SDP-a i članovi Predsjedništva bili su prilično suzdržani oko pitanja Merzel i Sabe ususret sjednici Predsjedništva. Pitaju se zašto bi stranka tjerala Merzel da dade ostavku na mjesto županice kada ju stranka na to mjesto nije niti postavila. No zaboravljaju očito da je Merzel izabrana za županicu kao kandidatkinja SDP-a.

Davor Bernardić, član Predsjedništva SDP-a, rekao je u utorak da u SDP-u svatko nosi svoju moralnu odgovornost prema kolegama, društvu za koje se bori i stranci u koju je ušao i koju zastupa. 'Gledam na njihove smjene kao na rasterećenje SDP-a u procesu u kojem oni dokazuju svoju nevinost, odnosno dok traje istražni postupak', rekao je Bernardić.

Branko Grčić rekao je da je u ovom trenutku poželjno da se pitanje Sabe i Merzel razriješi s aspekta SDP-a, 'u smislu onih dužnosti koje obavljaju u SDP-u'.

'Mi s tog aspekta prepuštamo njima da se odrede prema funkcijama koje obnašaju na temelju činjenice da su ih izabrali građani', rekao je Grčić, prenosimo s tportala.

Iz kategorije: Hrvatska