Datum objave: 03. Travanj 2014

Županica Merzel u USKOK-u odbacila sve optužbe za koje se tereti

Nina Medić
Nina Medić

Marina Lovrić Merzel, Sisačko-moslavačka županica odbacila je na ispitivanju u Uskoku sve optužbe i očitovala se o svih pet zlouporaba teških više od 10,5 milijuna kuna, a na isti način će se braniti i pred sutkinjom istrage koja bi danas trebala odlučiti o mogućem zahtjevu tužiteljstva da joj se odredi istražni zatvor, prenosi HRT.

Odbacila je sve optužbe i vrlo argumentirano objašnjavala svaku od točaka, izjavio je za Hinu njezin odvjetnik Berislav Živković koji očekuje da bi se ročište pred sucem istrage trebalo održati u prijepodnevnim satima. "Još nisam dobio poziv   niti vidio spis", kazao je Živković.

On pretpostavlja da će s uhićenom županicom iz pritvora na sud biti dovedena i dvojica suosumnjičenika, vlasnik tvrtke IGM Turopolje i predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak te Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Prvu pomoć, kako se sumnja, precijenjenu za više od 4 milijuna kuna.

Odbacujući sve optužbe Lovrić Merzel je, doznaje se, uskočkim istražiteljima ispričala da nikada nije upoznala Popeca te da su za objekt koji je prodao županiji postojale tri procjene vrijednosti kojima je vjerovala, kao i da je cijeli posao vodila konzultantska kuća.

Što se tiče sumnji da je raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način županiju oštetila za 200 tisuća kuna kazala je da je riječ o trošku koji je bio rezultat sudske nagodbe te da je prvotno potraživanje od županije bilo daleko veće.

Merzel je odbacila i optužbe da je privatne troškove plaćala službenom karticom te da je trošila javni novac na privatne zabave, ističući da se najčešće radilo o protokolarnim događajima. Opovrgnula je i financijski najteže sumnje da je čak šest milijuna proračunskih kuna potrošila na plaćanje savjetnika, izvještava HRT.

Njezin odvjetnik odbacuje tvrdnje da je na taj način županica kupovala političko zaleđe, ističući da je u svom radu bila neovisna te da glasovi tih savjetnika, koji su ujedno bili i vijećnici, nisu odlučivali o njezinu mandatu.

Prema medijskim tvrdnjama, riječ je o savjetnicima iz nekoliko političkih stranaka - SDP, HSP, DSU, DC, SDSS, SPH - koji su za svoje usluge mjesečno dobivali neto naknadu od 5000 kuna.I pred istražiteljima županica je kazala da je riječ o poslovima koji savjetnici nisu radili kao članovi skupštinskih radnih tijela.

Lovrić Merzel danas će biti dovedena pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučiti hoće li je zadržati u pritvoru ili će biti puštena da se brani sa slobode. O mogućem zahtjevu da se županicu i suosumnjičenike zadrži u istražnom zatvoru odlučivat će sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić, prenosi HRT.

Iz kategorije: Hrvatska