Datum objave: 02. Travanj 2014

PRENOSIMO: Kako se stezao obruč oko županice Lovrić - Merzel

Diana Ferić
Diana Ferić

Tijekom devet godina na vlasti u Sisačko-moslavačkoj županiji, Marina Lovrić Merzel bila je akterica mnogih afera: od tužbi za klevetu koje je gubila, preko spornih savjetnika, navodne liposukcije na županijski račun, kupnje skupog automobila, privatnih zabava na račun županije, Cesta Sisak, zgrade Hitne pomoći i velike imovine… Vješta politička trgovkinja poznatija je od bilo kojeg kolege župana u Hrvatskoj. Prvi mandat poznate županice protekao je relativno mirno, tijekom drugog su se zaredale afere, a u trećem su se počele raspetljavati, piše tportal.

Dok čekamo odluku o pritvoru za Marinu Lovrić Merzel, vrijedi se prisjetiti svih kontroverzi vezanih uz sisačku SDP-ovu uzdanicu i članicu Predsjedništva te stranke. Do tada nepoznata Marina Lovrić Merzel na čelo županije dolazi 2005. porazivši legendarnog HDZ-ova župana Đuru Brodarca.

Sisačke domoljube u koje možemo svrstati i lokalne HSP-ovce iznenadila je postizbornom koalicijom s SDSS-om. Progovaralo joj se zbog dovođenja na vlast aboliranih okupatora i slično. No županica je očito bila vješta i u pregovaranju s 'desnima'. Nakon druge pobjede saveznici joj postaju HSP-ovci. Kako i ne bi, kada Lovrić Merzel suradnju izdašno nagrađuje.

Imenuje14 savjetnika za mjesečnu naknadu od pet tisuća kuna. Kako i zašto, nikome nije jasno, osim što je bilo jasno da je riječ o političkom vraćanju usluga. O tim je savjetnicima progovorila i Jasmina Jovev, njezina nekadašnja šefica kabineta. Kako bi se opravdalo njihovo postojanje, trebala je izmišljati zapisnike sa sjednica koje se nikada nisu održale, a za to je zadužila Jovev.

 

Lovrić Merzel neki vole, neki ne, no ipak je zanimljivo kako su iste osobe, ovisno o danoj situaciji, mijenjale mišljenje o njoj. Dok je koalirala s SDSS-om, umirovljenipukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, kako i sam priznaje, bio je protiv nje. Sve dok sa županicom njegova stranka nakon izbora 2009. nije počela surađivati, a Pandža Orkan postaje jedan od famoznih 14 savjetnika.

Slično je i s HSS-ovkom Marijanom Petir. Iako je 2005. bila zamjenica županice, posljednjih godina javno govori o navodnim aferama. Jedna od njih odvija se prije 2005. Tada je Lovrić Merzel bila predsjednica Nadzornog odborapetrinjskog Drvoplasta u vlasništvu Dragana Čičića, navodnog bliskog suradnika Milana Martića.

Hrvatski fond za razvoj i zapošljavanje dao je Drvoplastu gotovo 29 milijuna kuna je za ulaganje u proizvodnju, tehnologiju i zapošljavanje djelatnika, a tvrtka unatoč izdašnoj državnoj injekciji nije imala ni strojeve ni radnike, a novac, kažu upućeni, završava u Srbiji gdje Čičić također posluje.

'Imam dovoljno političkih rezultata iza sebe. Imala sam mnogo prijava DORH-u i sve su odbačene. Optužuju me ljudi koji ne opraštaju uspjeh, ne opraštaju investicije koje su trenutačno u županiji oko dvije milijarde kuna', u svom je stilu gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva' obrazlagala silne napade.

I ima pravo, neke su prijave doista odbačene poput one da je novcem županijeplatila liposukciju. No neutemeljena nije bila sumnja u sukob interesa, tj. zataškavanje dijela prihoda. Naime, tadašnje saborsko povjerenstvo ustanovilo je da je Lovrić Merzel u imovinskoj kartici pet godinaimala navedenu plaću od 14.000 kuna, a plaća joj je veća od 19.000 kuna neto. Iako je plaćanje njezine svadbe sada predmet istrage, postojala je sumnja da je novcem županije platila svadbu svoga sina. Prijava je bila odbačena.

Merzel je uspješno sve te godine balansirala između želja i potreba lokalne politike na sisačko-moslavačkom području, interesne društvene mreže koju je plela tijekom dosadašnjih devet godina na čelu županije, svojih velikih apetita te je pritom uživala i iznimnu podršku stranačke vrhuške u Zagrebu te je 2012. postala i članica Predsjedništva SDP-a.

Iako su gotovo na sve afere koje bi se sada mogle naći u optužnici, poputsporne kupnje zgrade za Hitnu ili pak sumnjivih poslova s tajkunom Željkom Žužićem i prodajom Cesta Sisak, upozoravali njezini politički oponenti, kap koja je prelila čašu bila je Jasmina Jovev. Bivša šefica županičina kabineta, doduše i osoba koja je honorarno radila u kampanji HDZ-a, donosi istražiteljima dokaze da je novac trošen za privatne potrebe, da je rad 14 savjetnika fiktivan.

Klupko se odmata, pravosudno-represivni aparat ipak nalazi dovoljno indicija za pokretanje istrage. Najprije o plaćanju zabava, domjenaka i svadbi novcem županije, potom nakon noćašnjeg uhićenja, najvjerojatnije 'na naplatu' dolazi zgrada Hitne pomoći, a moguće i 'dobar posao sa Žužićem'.

Iz kategorije: Hrvatska