Datum objave: 02. Travanj 2014

Marina Lovirć Merzel uhićena zbog milijunskog preplaćivanja zgrade hitne pomoći

Nina Medić
Nina Medić

Marina Lovrić Merzel, Sisačko-moslavačka županica uhićena je rano jutros, nakon što je punih šest sati USKOK pretraživao njezinu kuću iz koje su ponijeli i nekoliko kutija dokumenata, zbog sumnje u višemilijunsko preplaćivanje zgrade za županijski Zavod za hitnu pomoć, ali i zbog drugih slučajeva pronevjere novca iz županijskog proračuna javlja tportal.

Policija ima rok od 24 sata da Marinu Lovrić Merzel nakon uhićenja dovede na ispitivanje u Uskok koji je prije mjesec dana preuzeo istragu navoda da je pronevjerila milijune iz proračuna Sisačko-moslavačke županije. Prema našim informacijama, SDP-ovu županicu tužitelji će ispitati večeras. Ako Uskok i nakon razgovora s Lovrić Merzel bude ustrajao u istrazi, najvjerojatnije će sutra ujutro od suda tražiti jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke ili čak ponavljanja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti jer Lovrić Merzel i dalje obavlja dužnost županice.

Berislav Živković, odvjetnik županice Merzel, rekao je kako je u ovoj 'početnoj fazi' teško detektirati što se događa: 'Noćas je bila pretraga stana, sada je vjerojatno u tijeku pretres ureda, a sljedeće što slijedi je njezino dovođenje u Uskok i iznošenje obrane. Ako Uskok predloži istražni zatvor, onda se ide kod suca istrage koji to određuje. Ako se istražni zatvor ne predloži, onda je ona sutra slobodna.'

Za što je točno terete, u ovom trenutku ne zna ni odvjetnik, a kaže da čeka istražni nalog koji će mu uručiti u Uskoku kako bi vidio o čemu se radi.

U slučaju određivanja istražnog zatvora Marina Lovrić Merzel će i dalje biti županica jer je mogu smijeniti jedino građani na referendumu ili može sama (a možda i pod pritiskom SDP-a, op.a.) dati ostavku. U međuvremenu njezine dužnosti obavljat će njezin zamjenik.

Uskok već mjesec dana provodi detaljnu istragu protiv županice Lovrić Merzel na temelju podnesene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke. Iz kaznene prijave proizlazi osnovana sumnja da je županica za vrijeme svoja tri mandata počinila više kaznenih djela kojima je oštetila Županiju.

Uz ostalo je osumnjičena da je u objektu Podružnice Uprave Hrvatskih šuma u Sisku održavala pripremne sastanke s dijelom članova županijske skupštine, a troškove hrane i pića po njezinom je nalogu plaćala Županija iako za to nije bilo osnove, pa je Županija oštećena za najmanje 134.000 kuna.

U istom je objektu Marina Lovrić Merzel organizirala privatne proslave svojih rođendana i rođendana članova svoje obitelji te privatne domjenke, a troškove je po njezinom nalogu platila Županija, čime joj je pribavljena imovinska korist od najmanje 48.000 kuna.

Rješenje o pokretanju istrage doneseno je i protiv drugookrivljenog, bivšeg voditelja sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonka Rožića, koji je naložio djelatnicima Hrvatskih šuma da obave pojedine poslove i na njezinoj svadbenoj svečanosti, a troškove u iznosu od najmanje 9.600 kuna knjižio na teret Hrvatskih šuma.

Kako javlja tportal, to nije jedino čime će teretiti SDP-ovu županicu, čiji je položaj ozbiljno uzdrman početkom godine javnim optužbama za korupciju koje je objavila njezina nekadašnja bliska suradnica Jasmina Jovev. Ona je kao šefica kabineta županice Lovrić Merzel javno optužila županicu za cijeli niz koruptivnih radnji, lažnih faktura, dvostrukih računa i izvlačenja novca iz županijskog proračuna. O tome je Jasmina Jovev prije godinu izvijestila Dorh, policiju i Uskok.

Županica je prijavljena i da je naštetila Županiji, a pogodovala sebi pri prodaji Cesta Sisak velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću, te za skupu kupnju objekta autosalona za potrebe županijske hitne medicinske pomoći. Osim nje, krim policajci su ispitali više njezinih najbližih suradnika.

Tijekom devet godina na vlasti u Sisačko-moslavačkoj županiji, Marina Lovrić Merzel bila je akterica mnogih afera: od tužbi za klevetu koje je gubila, preko spornih savjetnika, navodne liposukcije na županijski račun, kupnje skupog automobila, privatnih zabava na račun županije, Cesta Sisak, zgrade Hitne pomoći i velike imovine… Vješta politička trgovkinja poznatija je od bilo kojeg kolege župana u Hrvatskoj. Prvi mandat poznate županice protekao je relativno mirno, tijekom drugog su se zaredale afere, a u trećem su se počele raspetljavati, piše tportal.

Iz kategorije: Hrvatska