Datum objave: 26. Ožujak 2014

Kontrola hrane: U brojnim uzorcima pronađene opasne bakterije!

Diana Ferić
Diana Ferić

Najnoviji rezultati analize hrane samo u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' su šokantni: samo prilikom testiranja na prisutnost opasnih bakterija na 240 uzoraka hrane, zdravstveno neispravnim se pokazalo čak 10 posto!, piše tportal.

'To je mnogo. Da je osoba koja boluje od bolesti jetre, kroničnih bolesti ili je alergična to konzumirala, to bi se loše odrazilo na njeno zdravlje', potvrdila je za Jutarnji list dr. Adela Krivohvalek, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju. Mjesec dana prije, u siječnju, od 118 uzoraka 'palo' je njih pet.

Podsjetimo, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da je sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj je vrlo razvijen što predstavlja izuzetno važan i velik udio u aktivnostima koje se odnose na prevenciju namjernog zagađenja.

Dodaje da se kroz sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) te stručni sustav za nadzor trgovine (TRACES) prate sve utvrđene nepravilnosti pojedinih pošiljaka hrane pri ulasku u EU ili unutar nje, te sukladno potrebi poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača.

Osima toga, sustavnim vođenjem i ažuriranjem upisnika farmi, subjekata i objekata koji posluju s hranom, hranom za životinje, nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi, veterinarsko-medicinskih proizvoda ispunjeni su preduvjeti za provedbu službenih kontrola u tim, usko isprepletenim područjima, kao i nadzor provedbe samokontrola u svim fazama proizvodnje, prerade, skladištenja, distribucije i prodaje hrane i hrane za životinje.

Planovi monitoringa u području hrane, hrane za životinje, živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla izrađuju se i provode na godišnjoj razini s ciljem utvrđivanja moguće prisutnosti štetnih tvari koje bi mogle biti prisutne i u hrani namijenjenoj javnoj potrošnji, kazao je ministar.

 

Iz kategorije: Hrvatska