Datum objave: 25. Ožujak 2014

Mirela Holly: „Spas hrvatske ekonomije leži u proizvodima s dodatnom vrijednošću“

Nina Medić
Nina Medić

Mirela Holy,  predsjednica ORaH-a gostovala je u emisiji Media servisa  „U četiri oka“ gdje razgovarala  je o listi za EU izbore, političkom usmjerenju stranke, ali i penalima koji Hrvatskoj prijete zbog problema sa sanacijom otpada, prenosi poslovni.hr.

Ove je nedjelje ORAH predstavio svoju izbornu listu za EU parlament koju čini 6 žena i pet muškaraca, a najmlađi kandidat je maturant. "Nadamo se da će to motivirati mladu populaciju da izađe na izbore i da glasa za našu listu, a i mi mislimo da je jako loše i pogrešno zastupati interese jednog dijela biračkog tijela ukoliko niste u njihovim cipelama, dakle mi smatramo da mlado biračko tijelo mora zastupati svoje interese samo", kaže Holy.

Kako piše Poslovni, Holy se osvrnula i na nagli rast popularnosti, ali ne voli da se o ORAH-u priča u kontekstu trećeg puta. Tvrdi da i lijeva i desna opcija zagovaraju neoliberalnu ideologiju te da se zemlju ne može izvlačiti iz krize sredstvima koja su je tamo i dovela. Tvrdi da je potrebna reorganizacija javne uprave, te da ekonomija ne može počivati na velikim projektima nego na velikom broju manjih i srednjih projekata.  

"Mi moramo biti realni u okruženju u kojem živimo, znati da nemamo nekakve velike šanse u konkuriranju s masovnom proizvodnjom nego da naš spas leži u proizvodnji proizvoda s takozvanom dodanom vrijednošću. Naravno tu su jako važni dijelovi ekonomije: energetika, proizvodnja hrane i vodni sektor i na taj način ćemo pozicionirati našu politiku kao drugačiju politiku, a ne nekakav treći put", objasnila je čelnica ORAH-a.

Komentirala je i odnos s premijerom Milanovićem te svoju izjavu da u njegovom razmišljanju postoji sistemska greška. Također se osvrnula na premijerovu tvrdnju da je e-mail zbog kojeg je ostala bez ministarske pozicije bio sitna politička korupcija: "Više ne bi produbljivala tu priču, ja sam rekla sve po tom pitanju, mislim da su naši građani jako zgađeni nekakvim osobnim obračunima, meni je jako žao što sam bila dovedena u situaciju da moram tražiti mišljenje DORH-a zbog njegovih izjava. Pustimo neka institucije rade svoj posao", zaključila je Holy.

Izvješće DORH-a još nije dobila, a dodaje da nije dobila ni očitovanje o prijavi zbog prijetnji smrću koje su stizale dok je bila ministrica. Komentirala je i rad ministra Zmajlovića te aferu s tajnicama koje imaju službene automobile, prenosi poslovni.hr.

"Nije zahvalno komentirati rad nasljednika jer ne mogu biti u potpunosti objektivna, ali definitivno nije dobra situacija u kojoj glasnogovornici ili glasnogovornice i tajnice ministarstva imaju automobil na raspolaganju 24 sata, zato što je to privilegija koju imaju ministri i njihovi zamjenici, a čak se i pomoćnici mogu koristiti automobilima samo za službene svrhe", rekla je Holy.

Holy je komentirala i procese sanacije odlagališta. Neki rokovi su već prekršeni zbog čega ćemo dobiti penale od Europske Unije, a najveći problem mogao bi nastupiti 2018. kada moramo sanirati sva postojeća odlagališta, zatvoriti ih i uvesti sustav integrirane obrade otpada

"To je vrlo financijski zahtjevan projekt i ukoliko ne ispunimo te naše ciljeve, platit ćemo jako rigorozne kazne", zaključila je predsjednica ORAH-a.

Iz kategorije: Hrvatska