Datum objave: 19. Ožujak 2014

Ministar Ostojić najavio poskupljenje specijalističkih pregleda

Nina Medić
Nina Medić

Rajko Ostojić, ministar zdravlja najavio je danas poskupljenje specijalističkih pregleda, a njihova realna cijena tražit će se nakon izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice. Do izdvajanja HZZO-a, a time i novih cijena, moglo bi doći već 1. srpnja ove godine, kada bi trebao zaživjeti i Masterplan racionalizacije bolničkog sustava, piše Index.

Iako je sustav dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTS) od ove godine porastao za 8 posto u kirurškim i 15 posto u internističkim djelatnostima, Ostojić je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ocijenio kako to nije dovoljno te da nerealne cijene generiraju gubitke u bolnicama. "Naprosto mora biti realna cijena usluga kako bolnice ne bi bile u gubitku. Tražimo realnu cijenu usluge i realnu cijenu DTS-a", poručio je ministar Ostojić ocijenivši neodrživim da specijalistički pregled stoji 40 ili 50 kuna.

Na pitanje hoće li integrirane bolnice imati svoje pojedinačne limite ili zajedničku blagajnu, Ostojić kaže da se u HZZO-u već rade simulacije zajedničkih blagajni.

Politikantstvom je nazvao izjave virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, koji je optužio Ostojića da nema pojma što radi Masterplanom i najavio da će zbog toga podići ustavnu tužbu.

Najavio je i kako odustaje od outsourcing-a: „Definitivno nam outsourcing nije prioritet. Outsourcing u zdravstvu je definitivno stavljen 'ad acta'. Prije nekoliko dana na sastanku koordinacije ministara smo donijeli tu odluku. Ona ima svoje potpuno značenje. Dakle, u outsourcing u zdravstvu, za sada, to znači za sljedeće dvije godine, definitivno se ne ide', rekao je Ostojić u intervjuu Media servisu, prenosi tportal.

Iz kategorije: Hrvatska