Datum objave: 19. Ožujak 2014

Predstavljen pravilnik o obvezama učitelja osnovnih škola, sindikati mu se protive

Nina Medić
Nina Medić

Željko Jovanović,  ministar znanosti, obrazovanja i sporta i Sabina Glasovac, njegova pomoćnica za odgoj i obrazovanje predstavili su Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi, prenosi HRT.

Osnova za izračunavanje nastavničkih plaća u osnovnoj školi bit će redovita nastava, koja uključuje dodatnu i dopunsku nastavu te razredništvo. Pravilnik o normi stupa na snagu početkom iduće školske godine i trebao bi, prema mišljenju Ministarstva, pravednije nego dosad vrednovati rad nastavnika i stručnih suradnika u osnovnim školama.

„Iduće će godine u hrvatskim školama od 5. do 8. razreda biti 4.595 manje učenika i tu se krije razlog možebitnog tehnološkog viška, a ne u Pravilniku. Pravilnik nije uzrok tehničkog viška, to je način da se svi učitelji dovedu u ravnopravan položaj“, rekao je Jovanović.

Kako piše HRT, sindikati se protive donošenju ovog pravilnika te tvrde kako će zbog njega bez posla ostati između 500 do 1000 učitelja, a njih do 35 posto ili oko četiri tisuće prijeći će s punoga na nepuno radno vrijeme. Smatraju da će učenici izgubiti kvalitetu rada u školi, a škole identitet.

Novi Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi bio je i povod prosvjeda koji su prije petnaestak dana održali učitelji i profesori pred Ministarstvom znanosti.   Ministar pak tvrdi da je Pravilnik rađen u interesu učenika te da plaće učitelja neće biti ugrožene.

FOTO: hrt.hr

Iz kategorije: Hrvatska