Datum objave: 17. Ožujak 2014

Krim traži pripojenje Rusiji, gotovo 97 posto glasača na referendumu glasovalo 'za'

Nina Medić
Nina Medić

Nakon što je jučerašnjim referendumom stanovništvo Krima odlučilo da se želi pripojiti Rusiji, ukrajinski je parlament prihvatio predsjednički dekret o djelomičnoj mobilizaciji koja uključuje 40.000 rezervista. Andrij Parubij, ukrajinski tajnik za obranu, rekao je da će 20.000 rezervista biti raspoređeno unutar vojske, a ostatak će biti dodijeljen novoosnovanoj Nacionalnoj straži, prenosi Večernji.

Prema službenim podacima, nakon svih prebrojenih glasova, utvrđeno je da je 96,77 posto glasača na referendumu podržalo odcjepljenje Krima od Ukrajine i njegovo pridruživanje Rusiji, javlja AP.  "Za" su glasovala 1,233.002 glasača, od ukupnih 1.274.096 koji su izašli na referendum. I dok je 1,2 milijuna birača, gotovo 97 posto, bilo za priključivanje Rusiji, njih 32 tisuće (2,5 posto) odlučilo se za Ukrajinu, javlja RT.

Već je jučer nakon prvih nepotpunih rezultata bilo jasno kakav će biti ishod referenduma. Tako je, prema nepotpunim rezultatima koje su u nedjelju objavili dužnosnici na Krimu, oko 95,5 posto glasača na referendumu glasalo da se Krim odcijepi od Ukrajine i pridruži Rusiji, prenosi večernji.

Pobjeda proruske opcije već se sinoć slavila bučno na ulicama prijestolnice, Simferopolja: na glavni trg iznad kojeg se uzdiže monumentalni spomenik Lenjinu slijevale su se rijeke ljudi, čak 15 tisuća građana naoružanih ruskim zastavama, izvijestila je iz Simferopolja Večernjakova reporterka Renata Rašović. Kada je već bilo jasno da je referendum uspio, ohrabrili su se i građani na istoku Ukrajine, u Harkovu, pa su i oni zatražili da se raspiše referendum o odcjepljenju od Ukrajine.

Krimski vođa jučer je kazao da će već danas zatražiti pripojenje Krima Rusiji. Mnogi stanovnici Krima koji su još lojalni vlasti u Ukrajini su bojkotirali referendum. Voditelj Komisije za provedbu referenduma na Krimu Mihail Mališev kazao je da je samo tri posto glasača biralo opciju da se ponovno uvede ustav iz 1992. godine i da Krim ostane autonomna republika u sklopu Ukrajine. Jedan posto listića proglašeno je nevažećima. Mališev je rekao da je više od 81 posto onih koji su imali pravo izašli na izbore, pišu RIA Novosti.

Prvi rezultati izlaznih anketa na referendumu na Krimu pokazivali su da je stanovništvo odlučilo da se ta regija pridruži Rusiji, piše RT. Oko 93 posto birača odgovorilo je da se želi pridružiti Rusiji, a samo sedam posto želi da Krim ostane dio Ukrajine.

 

Ukrajinska vlast optužuje Moskvu da potiče tenzije na istoku države. Rusko ministarstvo vanjskih poslova odgovora da će možda biti prisiljeno zaštititi etničke Ruse, što bi moglo značiti i dolazak još više ruskih vojnika. Rusija i Ukrajina dogovorile su primirje na Krimu do 21. ožujka. Ukrajinsko ministarstvo obrane izvijestilo je da Rusi na Krimu imaju već 22 tisuće vojnika. 

Interfax je izvijestio da je do 18 sati po lokalnom vremenu na referendumu na Krimu glasalo 79 posto stanovnika s pravom glasa. U Sevastopolju je izlaznost čak 83,5 posto. Na referendumu su stanovnici Krima odlučili žele li odcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji. Zapad je odmah najavio da neće priznati rezultate referenduma koji smatraju "nezakonitim i nelegitimnim", piše Večernji.

Iz kategorije: Hrvatska