Datum objave: 17. Ožujak 2014

PODUZETNIK HRVOJE BUJAS:Što namje donijela EU i živimo li bolje nego prije?

Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnik Hrvoje Bujas. Rođeni Šibenčanin koji živi i radi u Zagrebu  u razgovoru za tportal, u sklopu dossiera 'Što je nama naša EU dala', govori zašto je lakše jeans izvoziti iz Srbije u SAD, iako je Hrvatska članica EU, zašto misli da smo 'banana država' i kako dalje… Tekst prenosimo u cijelosti.

Mislim da svakome mora biti jasno da si u biznisu ti taj koji kroji svoju sudbinu. Pošto smo mi izvozno orijentirana tvrtka, uz Crno jaje imamo, WTF jeans i gohome.eu koji je rade u sedam zemalja, mahom zemlje Europske unije, osim Srbije i BiH, naravno da smo smatrali da bi se birokratski dio mogao smanjiti', objašnjava poduzetnik Niste mislili da će biti lakše poslovati kada ne bude carine?

'OK, za naš proizvod WTF jeans, naravno da nam je lakše prodavati nešto iz Hrvatske u Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju… Makar je generalno naše tržište Amerika, a ulaskom Hrvatske u EU, dogodilo se nešto neočekivano' pojašnjava situaciju Bujas. Ulaskom Hrvatske u EU njegova tvrtka je dobila carinu na izvoz tekstila u Ameriku. 'Između EU i Amerike postoje određene carinske barijere za izvoz tekstila pogotovo za jeans kojim se mi bavimo. Srbija nema tu barijeru, prodaju svoj jeans u EU i Ameriku bez plaćanja carina. Tako da smo odlučili otići raditi jeans u Srbiju', pripovijeda Bujas.

Nije imao 'nikakve spektakularne niti strahove niti želje' povodom ulaska Hrvatske u EU pa mu se nije niti ništa spektakularni niti ispunilo, ali definitivno je sigurno jedno, naglašava, a to je da mnogo naših tvrtki nije spremno konkurirati tvrtkama iz EU koje ulaze na hrvatsko tržište.Tko je tu kriv ? Jesmo li prerano ušli ili su poduzetnici spavali pa se nisu pripremili?
Bujas smatra da je stvar dvojaka. 'Čini mi se da smo nekako sami sebi zacrtali da je cilj ulazak u EU, a ne bolji život', mišljenja je on. Ulazak u EU, nastavlja pričati, gledamo kroz dvije prizme.

'A) Ušli smo u EU i možemo očekivati određena financijska sredstva, koja će se inkorporirati u hrvatsko gospodarstvo. Mahom se tu radi o infrastrukturi, dakle, investiranju u velike projekte. No, nismo računali na to da dobivamo i novu birokraciju kojoj moramo platiti poreze, namete i godišnju članarinu, koja nije mala.

B) Većinu tih projekata neće dobiti domaće tvrtke. 'Generalno, mislim da je boljka nas Hrvata, za razliku od Slovenaca, što nismo imali kvalitetne ljude da bi se izborili za bolju poziciju Hrvatske u pregovorima. Mi smo pošto-poto trčali u EU umjesto da balansiramo. Pa nismo mi zemlja na krajnjem rubu svijeta', povišenim glasom zaključuje Bujas. Pa je li se moglo postići bolje uvjete?

'Zato je i postojao proces pregovaranja', odgovara. Njegov je osjećaj da to nije bilo pregovaranje nego je EU stavila neki papir na stol koji smo mi potpisali. Po čemu se razlikuje život u današnjoj Hrvatskoj od onoga prije ulaska u Europsku uniju? Po čemu? – ironično ponavlja Bujas. Kaže da ne zna je li ijedan građanin Hrvatske osjetio ikakav pomak osim psihološkog da je ipak bolje biti dio EU nego biti dio nekakvog zapadnog Balkana.

O TRČANJU U EUROPU

'Dobro je sjediti za tim stolom, to nije sporno', naglašava. Drugo je, nastavlja u istom kritičnom tonu, što mi za tim stolom dobivamo mrvice i dobivat ćemo mrvice jer niti imamo ljude koji mogu kompetentno obavljati posao niti smo mi od početka težili tome. 'Bilo je bitno samo ući. Zato je moje pitanje političarima koji su gurali taj projekt: zar je gospodo bilo važnije dobiti stolicu u Bruxellesu ili učiniti nešto za Hrvatsku u kontekstu pregovora?', pita poduzetnik.

Kaže kako njemu izgleda da im je puno važnije bilo dobiti stolicu u Bruxelles. 'Znači imao si stolicu u mjesnom odboru, pa u općini, gradu, županiji, pa u parlamentu, odnosu saboru ili vladi pa sada u Bruxellesu. Pa do kada?', razočarano pita. Bujas objašnjava kako su Hrvati uvijek bili europski orijentirani, postoje i te povijene spone, pa mu se zato činilo suludo trčati jer nam Europa ne može nigdje pobjeći. 'Dakle političari su sebi gradili karijeru u cijeloj toj pričici i općenito mislim da zadnjih 14 godina u Hrvatskoj političari ne žive u svijetu u kojem žive građani', zaključuje Bujas

O DOBICIMA I GUBICIMA

Što se promijenilo u zadnjih godinu dana?. 'Nemate te carinske prepreke, imate policiju, ali i to će se maknuti jer je još Schengen na vlasti', nabraja Bujas. S EU se otvara drugi moment prema istoku.
'Ali pazite sada, dižemo granicu prema BiH koja je naš najveći uvozno/izvozni partner. Nevjerojatno je da mi od istoka radimo neki drugi svijet koji to nije, mi smo definitivno jedan svijet i jedno tržište' mišljenja je poduzetnik. Ulaskom u EU, pripovijeda, mnoge hrvatske tvrtke su izgubile ugovore koje su imale na istoku pa su moralu otvarati tvrtke u Srbiji i BiH. 'Izgubili su benefite, manje poreze i carine. Kratkoročno smo dosta izgubili ulaskom u EU. Osim što imamo europarlamentarce ja ne znam što smo drugo dobili', poručuje Bujas.

Možete li navesti konkretan primjer iz vlastitog iskustva po kojem ste primijetili da je Hrvatska ušla u EU? 'Kad prelazite carinu ne morate ništa platiti samo morate pokazati dokumente, što je super stvar ako idete u Ikeu i trošite hrvatske novce u Grazu ili Salzburgu. Ajde fala ti Bože i ta Ikea dolazi u sedmom mjesecu u Zagrebu pa se zbog njih više neće trošiti novci u Austriji', iskren je do kraja Bujas.

Iz kategorije: Hrvatska