Datum objave: 14. Ožujak 2014

Dežurstva u bolnicama ipak se vraćaju na staro

Nina Medić
Nina Medić

'24-satna dežurstva u bolnicama i načini plaćanja vraćaju se na staro, to jest bit će kao prije primjene kolektivnog ugovora koji je trenutačno na snazi', istaknuo je nakon jučerašnjeg  sastanka sa sindikatima Rajko Ostojić, ministar zdravlja, prenosi HRT.

Zahtjev je to i četiriju najznačajnijih zdravstvenih udruga: Liječničkog zbora, Komore, Akademije medicinskih znanosti i četiriju medicinskih fakulteta. U Ministarstvu zdravlja otvoreni su pregovori sa sindikatima o definiranju smjenskog rada i plaćanja dežurstava u bolnicama. Poziv na pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora dobila su sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu. Hrvatski liječnički sindikat nije se odazvao na pozivu.

'Očekujem da će to u roku od 15 dana biti riješeno jer dobra volja postoji. Sve se to ne odnosi samo na liječnike, već na svu osoblje koje dežura. Drugačijem načinom rada smo pokušali riješiti problem - u nekim bolnicama smo uspjeli, u drugim nismo, sada ćemo riješiti dežurstva', naglasio je ministar Ostojić za HRT.

Naknade za dežurstva bile bi onakve kakve su se isplaćivale prije stupanja na snagu trenutno važećeg kolektivnog ugovora - 9 posto veće za dežurstva radnim danom, 13,5 posto vikendom i 18 posto blagdanom. Riječ je o bolnicama i odjelima gdje nedostaje kirurga i anesteziologa - četvrtini kliničkih bolnica, te između jedne četvrtine i polovine općih i županijskih bolnica, a slično je i s KBC-ima, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Tamo gdje smjenski rad funkcionira bit će ostavljen, kao što su to bolnice u Lovranu, Puli i na Srebrnjaku u Zagrebu. Ali tamo gdje su uska grla, podržavamo liječničke udruge i fakultete.

Na sastanku su bila i dva sindikata: Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi. Njihova stajališta iznijela je Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva: 'Dva sindikata zasigurno će u roku od 15 dana dati suglasnost da će pristupiti pregovorima. Nitko se ne mora bojati da ćemo napraviti nešto mimo zakona', poručila je Avberšek.

'Nije mi jasno zašto se Hrvatski liječnički sindikat nije odazvao pregovorima, rekla je prije pregovora Ankica Prašnjak, čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara. Danas očekujem pomake u pregovorima u odnosu na pacijente, liste čekanja i na liječnike u ustanovama u kojima ih je nedovoljno za rad u smjenama, nego moraju dežurati', dodala je.

Hrvatski liječnički sindikat poručio je kako na sastanak u Ministarstvo zdravlja nije došao jer im je ministar postavio ultimatum - dođite, potpišite kolektivni ugovor i tek onda možete sjesti za pregovarački stol. Ponuđeno rješenje, ističu, protuzakonito je i jedan od razloga zbog kojih štrajkaju. Predsjednik HLS-a Ivica Babić smatra kako je jedino rješenje ništetni kolektivni ugovor koji je bio sukladan zakonu i bio u interesu radnika, a čija bi primjena, po izračunu HUP-a, stajala sustav dodatnih 70 milijuna kuna, piše HRT.

 

FOTO: hrt.hr

Iz kategorije: Hrvatska