Datum objave: 13. Ožujak 2014

Glasovanje u EU:Ivana Maletić tvrdi da nije protiv ravnopravnosti spolova

Diana Ferić
Diana Ferić

Protiv sam bilo kakve diskriminacije na osnovi spola i smatram je nedopustivom, kaže Šibenčanka Ivana Maletić, zastupnica HDZ u tom zakonodavnom tijelu EU u odgovoru koji nam je poslala na naš jučerašnji upit zašto je, zajedno s ostalim zastupnicima HDZ –a, glasovala protiv toga da se izjednače plaće žena i muškaraca za isti posao, kako je objavljeno.

Ta je izjava u suprotnosti  s načinom glasovanja  no ona tvrdi da je problem bio u Izvješću Zuber u kojem se, kaže ona, pod borbom  za jednakopravnost spolova željele proturiti ideološke postavke koje većini zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu nisu prihvatljive, prije svega relativiziranje obitelji i prava na život. “Najmanje se u ovom Izvješću piše o pravima žena te se tako važna tema marginalizira zbog čega sam i glasala protiv Izvješća, a nikako protiv jednakosti i prava žena. Manipulacija jednom toliko iznimno važnom temom kao što je izjednačavanje plaće za isti obavljen posao žena i muškaraca nedopustiva je i ona je za svaku osudu. Zbog svega ovog protiv Izvješća je, uz EPP, glasovao i dio liberala i zelenih”, ističe Ivana Maletić.
 

Mediji su jučer objavili kako su zastupnici u EU parlamentu iz redova HDZ –a i Ruža Tomišić kao i ostali europski pučani glasali protiv ravnopravnosti muškaraca i žena. Za njih je to manipulacija. Tvrde da je problem bio ju tome što je izvješće je zahtijevalo i opće pravo na pobačaj, zadiralo u slobodu medija, zahtijevalo je određene intervencije u obrazovanje (što je, barem za sada, u isključivoj nadležnosti samih država članica EU-a). Pod parolom jednakosti žena i muškaraca nastojalo se progurati jedno ideološki obojeno i jako pristrano izvješće, kažu u HDZ – u.

S druge stran,  pobornici tog izvješća koji žale za tim da se nije prihvatilo zbog izjednačavanja plaća muškaraca i žena ističu kako su sve to što se sada navodi kao razlog odbacivanja bile preporuke državama članicama koje one mogu, a ne moraju primijeniti u svom zakonodavstvu.

Iz kategorije: Hrvatska