Datum objave: 12. Ožujak 2014

Hrvatski konzervativci u EU glasali protiv izjednačavanje plaća za žene i muškarce

Diana Ferić
Diana Ferić

Eurozastupnik Tonino Picula izrazio je danas žaljenje zbog toga što Europski parlament nije podržao izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena, u kojemu se, među ostalim, tražilo izjednačavanje plaća. Izvješće je tijesno odbačeno, uz 298 glasova 'protiv' i 289 glasova 'za'. Od 12 hrvatskih zastupnika u EP-u, protiv su bili članovi HDZ-a i predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić, piše tportal.

Zastupnici EP-a na sjednici u Strasbourgu u utorak odbili su podržati to izvješće, poznatije pod nazivom 'Zuber report' prema portugalskoj eurozastupnici Ines Cristini Zuber (GUE/NGL) koja ga je sastavila, a u kojemu je naveden niz mjera za povećanje ravnopravnosti žena i muškaraca, uključujući zajamčeno poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene, zabranu otpuštanja tijekom rodiljnog dopusta, te zauzimanje za borbu protiv seksističkih stereotipa.

S obzirom su za prihvaćanje izvješća bila potrebna minimalno 294 glasa 'za', znači da bi ono prošlo da ga je, kojim čudom, podržala HDZ-ova petorka. A zašto nije?Konzervativna većina u EP-u izjasnila se protiv izvješća zbog liberalnog stajališta po pitanju pobačaja i prava LGBT osoba.

Izvješće preporuča državama članicama da među ostalim pravima žena štite i ono na dobrovoljni prekid trudnoće. Za razliku od Ruže Tomašić, koja otvoreno iznosi stav prema kojemu je 'daljnje plasiranje stavova o dobrovoljnom prekidu trudnoće kao ženskom pravu potpuno kontraproduktivno', HDZ-ovci izbjegavaju samu riječ 'pobačaj'.


Zdravka Bušić je u raspravi u EP-u o ovom izvješću izjavila da se radi o jako važnoj temi te da je istina da su žene na određenim pozicijama još uvijek manje plaćene od muškaraca na istim pozicijama. 'Žene teže dolaze do upravljačkih pozicija i postotak žena uvijek je manji na političkim funkcijama. Žene su i ugroženija skupina – na zadnjoj plenarnoj sjednici raspravljali smo o nasilju nad ženama. Brojke koje izvjestiteljica navodi jesu zabrinjavajuće i trebamo reagirati na njih, ali način koji izvješće predlaže je pristran i ideološki obojen te kao takvo izvješće ne bi smjelo postati službeno stajalište ovog visokog doma, jedinog legitimnog predstavničkog tijela građana Europske unije', rekla je Bušić.

Iz kategorije: Hrvatska