Datum objave: 25. Veljača 2014

Danas od 12 do 14 sati štrajk solidarnosti, ne bi trebale raditi ni škole

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) danas će između 12 i 14 sati provest će sindikati udruženi u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisne hrvatske sindikate, Maticu hrvatskih sindikata, Hrvatsku udrugu radničkih sindikata i Udrugu radničkih sindikata Hrvatske. Sindikati traže da se ZOR povuče iz procedure, što im je uvjet da se vrate na pregovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Štrajk solidarnosti formalno će se održati zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu, prenosimo s portal index.hr.

Govoto sve šibenske srednje škole dobile su od sindikalnih povjerenika poziv na štrajk, a ostaje za vidjeti koliki će biti odaziv. Iz Opće bolnice Šibenik nitko nam nije mogao povrditi informaciju da li se ide u štrajk. 

Organizatori štrajka od zaposlenih u javnom sektoru očekuju da ne rade ta dva sata, dok oni zaposleni u prometu neće moći zaustaviti tramvaje ili vlakove cijelo vrijeme, već bi to trebali učiniti na vidljiv način, ali bez ugrožavanja sigurnosti prometa. Također, zaposleni u trgovačkim društvima će se okupiti na jednom mjestu, gdje će ih sindikalni povjerenici upoznati s razlozima štrajka i predloženim izmjenama ZOR-a. U područjima od vitalnog značaja, poput zdravstva, s poslodavcima će se dogovoriti tko može štrajkati, kako pacijenti ne bi bili ugroženi. Sindikati za srijedu najavljuju prosvjed na Markovu trgu, ako u Hrvatskom saboru tada bude rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a.

Zatražili su podršku građana, ako nikako onda barem trubljenjem na cestama u podne. Najavljena je blokada gradskog prijevoza, ali i vlakova.

"U hrvatskome društvu doista je potrebna ta jedna široka društvena solidarnost. Mi ne smijemo živjeti po načelima da danas kad njih odvode mi šutimo, a sutra kad nas budu odvodili za nas neće imati tko glas dignuti", poručio je Krešimir Sever.

Petominutni štrajk u ZET-u

Sindikati ZET-a odlučili su sudjelovati u štrajku solidarnosti te će u podne zaustaviti autobuse i tramvaje na pet minuta.

"Na taj način sindikati ZET-a iskazuju podršku radnicima s uskraćenim pravima vodeći brigu o važnosti prometne povezanosti na području metropole. Kako očekujemo, pridruživanje štrajku, na taj način, neće u većoj mjeri i dugoročno utjecati na redovitost linija pa se normalizacija prometa očekuje gotovo odmah nakon simbolične sindikalne akcije", stoji u priopćenju ZET-a.

 

Iz kategorije: Hrvatska