Datum objave: 24. Veljača 2014

Režije će do kraja godine poskupjeti za 1620 kuna

Nina Medić
Nina Medić

Usklađivanje cijena energenata s onima u Europskoj uniji, tržišne liberalizacije goriva i očuvanja okoliša najviše će osjetiti građani kojih na proljeće očekuju nova poskupljenja - rasti će cijene struje, vode, plina, troškova zbrinjavanja otpada iz kućanstava i benzina, a troškovi režija povećat će se za čak 1620 kuna, javlja Glas Slavonije.

Tako će cijena plina u 2014. godini rasti za oko 20 posto, a slično će se dogoditi i s cijenom struje. Kako prosječna obitelj koja se grije na plin mjesečno za ovaj energent izdvaja oko 500 kuna, može se očekivati da će uskoro izdvajati 100 kuna više. Tako će, uz pretpostavku da do poskupljenja ne dođe prije 1. svibnja, već na ovoj stavki kućni budžet do kraja godine biti manji za 800 kuna. Porastu li cijene struje za 20 posto, kroz osam mjeseci kućni budžet bit će olakšan za oko 320 kuna.

I računi za vodu će u drugom djelu 2014. godine biti veći za 1,50 kuna po prostornom metru. Ako se uzme da prosječno kućanstvo mjesečno potroši između 10 i 20 kubika vode, jasno je da će od početka poskupljenja do kraja godine morati za vodu izdvojiti između 120 i 240 kuna više nego u 2013. godini. Na proljeće se očekuje i povećanje troškova za odvoz smeća, i to prema procjenama stručnjaka za čak 50 posto. Ovo poskupljenje na račune kućanstava odrazilo bi se tako da bi u konačnici prosječna mjesečna naknada od 60 kuna iznosila 30 kuna više, te kroz osam mjeseci dodatno produbila kućni budžet za oko 240 kuna, piše Glas Slavonije.

Zbog liberalizacije cijena goriva očekuje se poskupljenje od oko kune po litri goriva, što će obitelji koja mjesečno potroši jedna spremnik goriva od 40 litra značiti dodatni minus od približno 320 kuna.

Iz kategorije: Hrvatska