Datum objave: 21. Veljača 2014

Zadarski svećenik don Nedjeljko Ivanov osuđen za pedofiliju

Nina Medić
Nina Medić

Zadarski svećenik, don Nedjeljko Ivanov je prvi svećenik u Hrvatskoj koji je prema crvenom kanonu osuđen za pedofiliju.

Nakon nepune dvije godine od kada su svjedoci i žrtve izašle u javnost sa svjedočenjem o spolno nedopustivom ponašanju don Ivanova dok je bio svećenik u Bibinjama, donesena je presuda, piše portal 057info, a prenosi tportal.

Koju je kaznu dobio don Ivanov to danas nije želio otkriti sudski vikar Zdravko Katuša na konferenciji za novinare. Novinari nisu dobili odgovor niti na pitanje o sadržaju pisma kojeg je nadbiskup Želimir Puljić poslao trojici svjedoka.

Podsjetimo, sve je započelo emisijom '8. kat' Danijele Trbović, početkom veljače 2012. godine. Kod nje je tada gostovao Josip Lisica kojeg je kao dječaka zlostavljao don Ivanov. Iako nigdje nije spomenuo mjesto svog odrastanja ni ime svećenika, njegovo gostovanje je u bibinjskoj, ali i široj javnosti imalo velik odjek, piše tportal.

Don Ivanova ubrzo su javno za seksualno zlostavljanje optužila trojica Bibinjaca: Josip Lenkić Barać, Nenad Bugarija i Mate Šindija. Ivanova su prijavili i policiji rekavši da ih je zlostavljao dok su bili dječaci. Policija je ispitala svećenika u njegovoj sobi u svećeničkom domu Zadarske nadbiskupije u kojemu boravi nakon umirovljenja. Nakon istrage nije podignuta optužnica, niti se pred zadarskim pravosudnim organima vodi ikakav postupak jer je procijenjeno da je došlo do zastare.

 

FOTO: zadarski list

Iz kategorije: Hrvatska