Datum objave: 17. Veljača 2014

Ministri znali točno koje automobile naručuju

Nina Medić
Nina Medić

Nabava čak 1.581 novog automobila za potrebe Vlade, Sabora i ministarstava, za što je predviđen proračunski trošak od čak 271.156.904 kune, izazvala je veliku buru u javnosti. Toliku da su ministri sada ipak žele odustati od skupocjenih Audija A6, koji koštaju između 500 i 650 tisuća kuna, doznaje Index. Pitanje je, međutim, hoće li to biti moguće.

I dok premijer Zoran Milanović i ministri tvrde da se štedi i da ni sami nisu znali koje će automobile dobiti, iz izjave predstojnika Državnog ureda za središnju javnu nabavu Daria Jankovića je jasno da su skupocjene Audije sami naručili, piše Index.

Naime, upravo su vladajući dostavili detaljne specifikacije vozila koja žele da im se nabave, a same specifikacije nisu ostavile baš puno manevarskog prostora za odabir marke i klase automobila.

"Smatram neprihvatljivim da se ministar vozi u automobilu od 650 tisuća kuna. Tražit ćemo duplo jeftinija vozila", poručio je ministar Željko Jovanović.

Dario Janković,  predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu ističe da se provedeni natječaj nabave automobila, među kojima su skupocjeni Audiji za ministarstva, ne može poništiti, odnosno da se automobili ne mogu vratiti ako ih ministri ipak ne žele. Neslužbeno se, naime, i ranije moglo čuti da je jedan ministar, nezadovoljan odjecima u javnosti, odlučio da neće prihvatiti novi Audi A6.

Janković tvrdi da Ured postupa po zahtjevima korisnika. "Dobivamo tehničke specifikacije od naših korisnika i prema tome radimo nabavu automobila. Ministarstvo radi specifikacije, mi ih standardiziramo i provodimo daljnju proceduru nabave. Natječaj je proveden i ne može se poništavati", rekao je Janković na Forumu za predstavljanje sustava javne nabave u Hrvatskoj te softwarea za njegovu elektroničku podršku, održanom u Zagrebu.

Po zakonskoj proceduri, od provedenog natječaja za javnu nabavu i kupnje automobila Vlada može odustati samo ako bi odabrani ponuditelj na to pristao. U suprotnom, ako bi Vlada odustala od toga, morala bi ga obeštetiti, i to samo ako on pristane.

Podsjećamo, Jovanović je jučer burno reagirao na novinarsko pitanje je li ministrima neugodno u doba krize kupovati skupocjene automobile. "Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo", kazao je Jovanović. Danas se zbog te svoje izjave ispričao.

"Ispričavam se građanima. Duboko sam svjestan socijalnih problema, moja izjava o kočiji bila je nepromišljena", rekao je Jovanović.

Na dodatno pitanje zašto mu treba auto s pogonom na četiri kotača s automatskim mjenjačem, kad je automobil bez toga bar 150.000 kuna jeftiniji, ministar je jučer rekao da uopće ne zna kakav će dobiti automobil, da ga on nije birao niti na bilo koji način sudjelovao u njegovom odabiru.

Ministri su se i danas ograđivali od trošenja novca poreznih obveznika na luksuzne Vladine automobile.

"Svi smo mi u ministarstvima doista smanjili troškove. Mogu vam samo reći da se štedi na svim razinama i da smo sve troškove sveli na najmanju moguću razinu", rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić odgovarajući na novinarski upit može li se njezina nedavna izjava "da su ministarstva na minimalcu" staviti u kontekst nabave skupocjenih automobila.

"Ovih 60 automobila u mojem sustavu čekaju se svaki dan, jer ljudi doista nemaju s čim ići na teren", rekla je Opačić, u čijem ministarstvu očito nitko nije čuo za javni prijevoz.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta izjavio je da će na posao i dalje dolaziti svojim automobilom, a u službene će svrhe koristiti službeni auto koji mu dodijeli Vlada.

"Niti sam raspisivao natječaj, niti sam birao automobile. I dalje ću se dovoziti na posao svojim autom, a kad idem na službene stvari, vozit ću se u službenom, onom koji je nabavio Ured za javnu nabavu", kazao je Maras novinarima nakon predstavljanja programa Poduzetnički impuls za 2014.

"Meni je svejedno u kojem ću se autu voziti. Bitno je da je auto funkcionalan i da može voziti od točke A do točke B. Sada se vozim u posuđenom autu, moje ministarstvo nema auto više srednje klase pa se vozim u autu Ureda za zajedničke poslove", kazao je Maras.

Na upit nije li malo previše u doba krize nabavljati aute od pola milijuna kuna i nije li se moglo jeftinije, Maras je rekao kako mu je žao što nije bilo takva interesa kada se nabavljao auto za bivšeg premijera Ivu Sanadera.

"Žao mi je što nije bilo toliko pitanja prije pet, šest godina, kada se ukradenim novcem kupovao BMW za bivšeg premijera. A da ste pitali, možda bi saznali da je taj novac ukraden", rekao je Maras.

Zoran Milanović, premijer,  jučer je kazao kako ne zna ništa o nabavci automobila. Na pitanje novinara je li sada trenutak da država kupuje velik broj novih vozila za Vladu i Sabor, premijer Milanović je samo kratko rekao: "Ja ne znam tko kupuje i odlučuje u kojem će se autu tko voziti".

 

Foto: Audi.hr (Audi A6 3.0 TDI Quattro S-tronic)

Iz kategorije: Hrvatska