Datum objave: 14. Veljača 2014

Dramatično stanje na sisačkom i karlovačkom području: Nabujale Kupa i Sava

Nina Medić
Nina Medić

Vodostaje Kupe na području Siska najviši je u zadnjih 40 godina, a poplave su najviše štete nanijele u naseljima Letovaniću, Starom Brodu i Topuskom, gdje se rijeka Glina prelila preko nasipa, javlja tportal. Deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objekata su pod vodom. Nekoliko najugroženijih mještana evakuirano je. Stotinjak pripadnika oružanih snaga pomagalo je podizati zečje nasipe.

Borba s vodom koja je nadirala odvijala se na više frontova, a najteže je bilo oko Siska, u naseljima uz Kupu i Savu, na glinskom području, u Topuskom i drugim mjestima. Na tom je području probijen zečji nasip i voda se razlila naseljima ugrozivši objekte. Branitelji i mještani su iscrpljeni, nitko ne zna ishod borbe čovjeka i prirode, izvještava 24sata.hr. Mnogima je to bila treća neprospavana noć.

Na sisačkom području vodostaj Kupe dosegnuo 770 cm, što je dosad najviša razina, koja je zabilježena 1974. godine, ali zabrinjava što i dalje raste.  Brojnim naseljima prijete i zaobalne vode pa se desecima crpki vatrogasnih društava i vodoprivrede voda prepumpava u rijeke. Na više lokalnih cesta koje je prekrila voda, prekinut je promet. Na području slijeva Kupe i Gline proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Nakon što je otvorena ustava Prevlaka, u fukciji je i preljev Palanjek za ispust viška savske vode u retenciju Lonjsko polje.

Kako javlja tportal, vodostaj Kupe kod Karlovca je u padu. Izvanredne mjere obrane od poplava i dalje su na snazi. Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u četvrtak oko 2 sata dosegnuo je svoj maksimum od čak 827 centimetara, što je najviši vodostaj u posljednjih 40 godina. 'Vodostaj tisućljeća', kako ga nazivaju stručnjaci, prouzročio je veliku štetu u karlovačkim prigradskim naseljima, a procjenjuje se da se voda još neko vrijeme neće povući u korito jer nema kamo oteći.

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog poplava s velikom materijalnom štetom.

Voda se povlači na poplavljenom velikogoričkom području. Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević pozvao je Vladu i Hrvatske vode da ubrzaju gradnju nasipa na području Zagrebačke županije jer su poplave sve češće. Stožer upozorava stanovnike da postoji opasnost od onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda te da vodu prije uporabe moraju prokuhati.

U gradu Zagrebu vodostaj Save je opao. Obustavljaju se redovite mjere obrane od poplava. Vodeni val je otišao nizvodno od Prevlake pa su redovite mjere obrane od poplava na snazi od Prevlake do Jasenovca, piše tportal.

Iz kategorije: Hrvatska