Datum objave: 11. Veljača 2014

Ministar Zmajlović predstavio promjene u sustavu ambalažnog otpada

Nina Medić
Nina Medić

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode najavio je uvođenje automatizacije na mjestima za otkup ambalažnog otpada, prenosi HRT. Istaknuo je da će do kraja ove godine automati za brojenje, sortiranje i prešanje ambalaže biti uvedeni u barem trećinu od 1820 mjesta za otkup ambalaže, a do kraja sljedeće godine na 90 posto tih mjesta.

Ključni motivator i uvjet za kvalitetno provođenje ovoga je otkupna cijena ambalaže, koja je do sada bila tri do četiri puta niža od tržišnih cijena. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od sada će otkupne cijene formirati sukladno tržišnim cijenama iz relevantnih izvora na tržištu EU-a, a pritom će poštovati načelo blizine kako bi se omogućilo tvrtkama u Hrvatskoj da zadrže i povećaju posao. Svjetska tržišna cijena umanjiti će se za očekivana onečišćenja, što je 15 posto za PET i po 10 posto za staklo i metal. Odluka je donesena danas i stupa na snagu 1. ožujka ove godine, istaknuo je Zmajlović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio promjene u sustavu ambalažnog otpada, javlja HRT.

Dodao je da se samo zbog promjene cijene u odnosu na prošlu godinu očekuje povećanje prihoda od prodaje ambalažnog otpada za 15 do 20 milijuna kuna. Zmajlović je rekao da će građani i dalje za ambalažni otpad dobivati tzv. povratnu naknadu od 50 lipa po boci ili limenci. Istaknuo je da se ukidaju koncesije, a tvrtke koje ispunjavaju tehničke, tehnološke i kadrovske uvjete imat će mogućnost sudjelovati na tržištu.

Poručio je da u sljedećih nekoliko godina žele udvostručiti broj direktno zaposlenih u gospodarenju otpadom, sa 6000 na 12.000.

Iz kategorije: Hrvatska