Datum objave: 08. Veljača 2014

Građani Tuzle donijeli proglas: traže pravedniju raspodjelu imovine

Nina Medić
Nina Medić

Nakon što je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio ostavku, prosvjednici su objavili Proglas kojim su objasnili svoje uvjete, javlja Index. Jučer su prosvjedi eskalirali po većem dijelu BiH, u Tuzli, Zenici i Sarajevu su zapaljene zgrade kantonalne vlasti, a u mnogo mjesta došlo je i do sukoba između policije i demonstranata.  Index prenosi njihov proglas u cijelosti:

PROGLAS 7. februar 2014. Danas se u Tuzli kreira nova budućnost!

Vlada je podnijela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtjev demonstranata i stečeni su uslovi za rješavanje postojećih problema. Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju.

Sada, u ovoj, novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti. Pozivamo sve građane da podrže ostvarivanje ovih zahtjeva:

1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.

3. Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se: ◦ uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; ◦ procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali;

◦ oduzme nelegalno stečena imovina;

◦ ponište privatizacijski ugovori;

◦ uradi revizija privatizacije;

◦ vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.

1. Ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

2. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

3. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Ovaj Proglas donose radnici i građani Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas.

 

 

Iz kategorije: Hrvatska