Datum objave: 06. Veljača 2014

Prosvjedi iz Tuzle proširili se po cijeloj BiH

Nina Medić
Nina Medić

Prosvjed protiv lokalnih vlasti uzeo je zamah u Bosni i Hercegovini gdje su na ulice izašli građani Tuzle, Zenice, Bihaća i Sarajeva.. Najviše prosvjednika, njih oko 5 tisuća ima u Tuzli gdje je sve i započelo, javlja Index. Pozivi na prosvjede upućeni su posredstvom društvenih mreža a iza njih stoje neformalne skupine koje se nazivaju "Udar" i "Revolt".

Prosvjednici lokalnim vlastima optužuju za propast državnih poduzeća nakon njihove privatizacija što je građane dovelo do teškog socijalnog stanja u kojem su prisiljeni živjeti. Krivca za takvu situaciju vide u korumpiranoj i nesposobnoj državi. Na području Tulzanskog kantona više je od 100 tisuća nezaposlenih.

Prosvjednici su okružili zgradu vlade TK, a službenici MUP-a su ih zasuli suzavcem te je došlo i do fizičkih sukoba. U prvim redovima prosvjeda su radnici Dite i drugih upropaštenih poduzeća, a pridružili su im se i učenici Elektrotehničke škole koja se nalazi u blizini zgrade vlade, kao i brojni drugi građani, prenosi Index.

Zgradu vlade prosvjednici su zasuli kamenjem, jajima i bakljama. Na zgradi je razbijeno nekoliko prozora. Pred zgradu vlade prosvjednici su položili cvijeće, te upalili svijeće. Skandiralo se "vlada napolje". Sa zgrade je skinuta zastava Tuzlanskog kantona.

Prosvjednike, odnosno predstavnike firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem i Poliolchem je vlada pozvala na pregovore. Nije jasno tko bi trebao voditi te pregovore s obzirom da su, prema neslužbenim informacijama, premijer, ministri i zaposlenici pobjegli iz zgrade vlade.

Prosvjednicima u Tuzli stigla je i podrška iz glavnog grada BiH. Pred zgradom vlade Kantona Sarajevo okupilo se u podne više stotina građana.

"Lopovi napolje" i "Vi ste banda" skandirali su prosvjednici u Sarajevu. Poručili su da prosvjede treba shvatiti ozbiljno i pozvali građane BiH na masovni izlazak na ulice. Zatražili su da policija pusti iz zatvora pritvorene prosvjednike u Tuzli.

Oko stotinu Zeničana okupilo se oko 13 sati ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona kako bi pružili podršku Tuzlacima koji već drugi dan prosvjeduju zbog obespravljenih radnika. Broj okupljenih građana povećava se iz minute u minutu, a ministri iz zgrade Vlade su već počeli napuštati svoja radna mjesta.  Okupljeni su počeli uzvikivati "Lopovi, izađite napolje", ali nikakvih odgovora nema s obzirom da su neki ministri napustili zgradu Vlade ZDK i prije početka prosvjeda. Policijski službenici MUP-a ZDK raspoređeni su oko zgrade, javlja Klix.ba.

Podršku su pružili i građani  Bihaća koji su se danas spontano okupili. Okupirali su zgradu vlade Unsko-sanskog kantona. Građani se i dalje okupljaju, a prosvjed za sada prolazi mirno.

FOTO: advance.hr

Iz kategorije: Hrvatska