Datum objave: 05. Veljača 2014

Udruženi novinari prosvjeduju protiv uhićenja kolega s All Jazeere

Nina Medić
Nina Medić

Novinari širom svijeta uključili su se u kampanju kojom prosvjeduju protiv uhićenja osoblja Al Jazeere u Egiptu koji su u pritvoru već drugi mjesec. Istovremeno, gotovo stotinu novinara i njihovih prijatelja okupilo se ispred Ambasade Egipta u kenijskoj prijestolnici Nairobiju u znak podrške pritvorenim novinarima u Kairu, javlja Index.

Njihova poruka: „Novinarstvo nije zločin! - od jučer odzvanja svijetom, a zatvorenih i trakom zalijepljenih usta glasno je izgovaraju svi novinari koji se protive uhićenju svojih kolega na radnim zadacima. Mnogi od njih postavili su na Twitter svoje fotografije s trakom preko usta i hashtagom #FreeAJStaff.

Dopredsjednica nacionalnog udruženja asocijacije novinara, Robyn Kriel, sastala s dužnosnikom Ambasade Egipta i uručila mu protestno pismo. Svoje nezadovoljstvo izrazio je i konkurentski CNN koji je novinare Al Jazeere podržao u TV programu s Cristiane Amanpour.

Tri novinara, Kanađanin egipatskog porijekla Mohammed Fahmy, Egipćanin Baher Mohammed i Australac Peter Greste, uhićeni su 29. prosinca nakon što su pripadnici egipatske službe nacionalne sigurnosti pretresli prostorije te televizije u jednom kairskom hotelu. Njih se optužuje da su se priključenje i pomaganje terorističkoj grupi i nezakonito širenje informacija štetnih po nacionalnu sigurnost, nakon što je egipatska Vlada optužila tu mrežu da je simpatizer zabranjene organizacije Muslimanska braća, piše Al Jazeera, aprenosi Index.

Na pooštrene mjere egipatske vlade protiv novinara i akademika reagirala je i Bijela kuća koja je zatražila od Kaira da povuče sve optužbe i oslobodi novinare i akademike koji su privedeni.

FOTO: twiter

Iz kategorije: Hrvatska