Datum objave: 30. Siječanj 2014

Linić spašava proračun uzimanjem novca iz drugog mirovinskog stupa i novim porezima

Nina Medić
Nina Medić

Slavko Linić, ministar financija održao je  danas press konferenciju na kojoj je najavio smanjenje rashoda u proračunu za 3,6 milijarde kuna i povećanje prihoda za 4,7 milijarde kuna, a to će učiniti prebacivanjem novca iz drugog mirovinskog stupa u prvi i povećanjem poreza, piše Index.

Prema preporukama Europske komisije, Vlada mora namaknuti oko milijardu eura da bi se deficit smanjio ispod tri posto. Hrvatska je, podsjećamo, ušla u proceduru prekomjernog deficita.

"Umirovljenici iz drugog stupa sele se u prvi stup", rekao je Linić. To se, kaže Linić, odnosi na osiguranike s beneficiranim radnim stažom, koji se sele iz drugog u prvi mirovinski stup. Novac iz drugog stupa crpit će se do 2016. godine. Na ovaj će se način državna bilanca "podebljati" za oko tri milijarde kuna.

Dodatni izvor prihoda trebalo bi biti i oporezivanje dobitaka od igara na sreću. Oporezivat će se svi dobici veći od jedne kune, najavio je Linić. Na ovom porezu proračun bi trebao uprihodovati oko 300 milijuna kuna.

Također, Linić je najavio da će se dobit javnih poduzeća do 2016. godine slivati u proračun. Od toga se očekuje oko milijardu kuna prihoda.

Kako javlja Index, novi porezi čekaju nas i u 2016. godini kada se, prema Linićevoj najavi, uvode porez na nekretnine, porez na kamate na štednju i porez na kapitalnu dobit. Očekuje se da će porez na nekretnine godišnje u proračun donositi 1,5 milijardi kune. Porezi na kamate na štednju i na kapitalnu dobit donosit će po 400 milijuna kuna godišnje.

Linić očekuje da će deficit proračuna ove godine biti 4,6 posto, iduće godine 3,6 posto, a u 2016. bi, prema Linićevoj prognozi, trebali pasti ispod tri posto deficita, što zahtjeva Europska komisija.

Vlada namjerava štedjeti na rashodima za nezaposlene, koje će srezati za 370 milijuna kuna. Na subvencijama će se uštedjeti 550 milijuna kuna, zdravstvo će ostati bez 600 milijuna kuna, a kapitalni rashodi rezat će se za 455 milijuna kuna.

Navedene mjere štednje će, priznaje Linić, imati negativan učinak na gospodarstvo, s obzirom da se može očekivati smanjenje osobne potrošnje. "Gospodarski rast treba korigirati", rekao je Linić. Ove godine se tako očekuje gospodarski rast od samo 0,2 posto. Do sada je Vlada prognozirala 1,3 posto rasta.

FOTO: hina

Iz kategorije: Hrvatska