Datum objave: 30. Siječanj 2014

Ispituju se droge koje izazivaju trovanje pa i smrt

Diana Ferić
Diana Ferić

Europsko vijeće zatražilo je od znanstvenika da provedu službenu istragu i procjenu opasnosti koje za zdravlje i društvo predstavljaju četiri nove psihoaktivne droge koje su izazvale niz smrtnih slučajeva u brojnim zemljama Starog kontinenta, a neke su prisutne i na tržišu Hrvatske, prenosimo s tportala.

Znanstvena komisija agencije za droge (EMCDDA) analizirat će 25I-NBOMe, AH-7921, MDPV i metoksetamin, a rezultati bi trebali biti predstavljeni u travnju u Lisabonu. Izvješće će ocijeniti kemijska i farmakološka svojstva svake droge, njihov potencijal da stvore ovisnost, razmjere zloporabe, povezanost s organiziranim kriminalom, proizvodnju i distribuciju te iznad svega rizike koje one predstavljaju za zdravlje i društvo. Prema izvješću našeg Ureda za droge, neke od navedenih supstanci zabilježene su i na našem tržištu.

Metoksetamin je droga koja je na mnoge načine povezana s ketaminom. U Europi je otkrivena u 22 države. Dostupna je od 2010., a u Hrvatskoj je otkrivena 2011. Uzrokovala je 110 trovanja te 20 smrtnih slučajeva.

Odluka se temelji na nalazima EMCDDA i Europola od prosinca 2013. koja su danas objavljena na internetu, a predstavljaju informacije prikupljene u svim zemljama članicama EU-a te u Turskoj i Norveškoj.

25I-NBOMe je droga iz skupine fenetilamina s halucinogenim djelovanjem koja je dostupna na narko-tržištu od svibnja 2012. U četirima članicama EU-a zabilježena je snažna toksičnost ove droge te tri smrtna slučaja koji su povezani s njom. U Hrvatskoj su dvije slične 25C-NBOMe i 25H-NBOMe otkrivene 2013. godine.

AH-7921 je sintetička opioidna droga dostupna od srpnja 2012. U većini slučajeva zaplijenjena je u malim količinama u obliku praha. U relativno kratkom razdoblju zabilježeno je šest trovanja i 15 smrtnih slučajeva u tri zemlje. Posebno zabrinjava sličnost AH-7921 s morfijem jer bi ona mogla utjecati na značajno širenje droge među konzumentima opioida, što uključuje i korisnike injekcija.

MDPV je stimulativna droga koja spada u skupinu katinonskih derivata, a blisko je povezana s pirovaleronom. Na tržištu je najmanje od studenog 2008., a do sada je uzrokovala najmanje 107 trovanja i 99 smrtnih slučajeva, osobito u Finskoj i Velikoj Britaniji. Postoje indicije da se prodaje kao 'legalna' sintetička verzija kokaina. Otkrivena je u pilulama nalik na ecstasy. U policijskim operacijama zaplijenjene su velike količine od više kilograma. Stručnjake posebno brine to što je trajno dostupna na tržištu. U Hrvatskoj je otkrivena 2010. godine.

Metoksetamin je droga koja je na mnoge načine povezana s ketaminom. U Europi je otkrivena u 22 države. Dostupna je od 2010., a u Hrvatskoj je otkrivena 2011. Uzrokovala je 110 trovanja te 20 smrtnih slučajeva.

U nekim slučajevima navedene se supstance nude kao zamjena za kontrolirane droge, primjerice metoksetamin se prodaje kao legalna alternativa za ketamin koji ne škodi mjehuru. Istovremeno se na ilegalnom tržištu prodaje kao ketamin. 25I-NBOMe se pak prodaje kao 'legalna' alternativa za LSD, a ilegalno i kao LSD.

Na temelju izvješća koje se očekuje u travnju, komisija će Vijeću preporučiti uvođenje kontrolnih mjera širom EU-a.

Iz kategorije: Hrvatska