Datum objave: 28. Siječanj 2014

Linić u Bruxellesu najavio smanjenje proračunskog deficita za 7,5 milijardi kuna

Nina Medić
Nina Medić

Slavko Linić, ministar financija najavio je danas u Bruxellesu donošenje  mjera za smanjenje proračunskog deficita za 2,3 posto, što je preko 7,5 milijardi kuna te da će rebalans proračuna za ovu godinu biti obavljen u veljači, prenosi tportal.

„Ovaj tjedan vlada će donijeti odluku o mjerama. Poruka vlade je jasna - želimo smanjiti proračunski deficit za 2,3 posto BDP-a u 2014., a to je preko 7,5 milijardi kuna. Jednim dijelom ćemo to ostvariti na prihodovnoj, a drugim dijelom na rashodovnoj strani proračuna“, rekao je ministar Linić u Bruxellesu, nakon što su ministri financija zemalja članica EU-a i službeno prihvatili prijedlog Europske komisije o postojanju prekomjernog deficita u Hrvatskoj i preporuke da se smanjenje deficita ispod tri posto ostvari do kraja 2016. godine.

„Uputio sam također i jasnu poruku svojim kolegama u EU-u da želimo već u veljači završiti rebalans proračuna za 2014. u koji ćemo ugraditi usvojene preporuke Europske komisije tako da potpuno spremni dočekamo travanj kada bi Komisija trebala dati ocjenu vladinih mjera“, rekao je Linić.

Prema usvojenoj odluci, Hrvatska ima rok do 30. travnja 2014. da poduzme učinkovite mjere, odnosno da objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

Kako piše tportal Linić je rekao da 'zasad' nije točno da vlada želi zamrznuti uplate u drugi mirovinski stup i preusmjeriti taj novac u proračun. „Kratko mogu reći da zasad to nije točno, a vlada razmatra niz mogućnosti na prihodovnoj strani jer vlada želi dati do znanja da potrebne uštede nisu jedine koje mogu pridonijeti gospodarskom rastu i da je očito da moramo i na prihodovnoj strani određenim promjenama olakšati u Hrvatskoj bitku za gospodarski rast. Prema tome, neku vrstu odluke vlade u tom dijelu čut ćete do kraja tjedna“.

Na pitanje hoće li jedna od mjera biti preusmjeravanje dobiti javih poduzeća u proračun, Linić je rekao da o tome treba uži kabinet vlade donijeti jasnu i nedvosmislenu odluku: „Kao što vidite, sve moguće varijante koje vlada ima na raspolaganju već su poznate, ali što će biti odluka to mora odlučiti uži kabinet koji će tada predložiti vladi“.

Linić je dodao da vlada zahvatima na prihodovnoj strani proračuna želi osigurati da smanjenje proračunskih rashoda ne ugrozi gospodarski rast.

 

FOTO: abcportal.info

Iz kategorije: Hrvatska