Datum objave: 28. Siječanj 2014

BABIĆ: Hrvatska odbija strane investitore

Diana Ferić
Diana Ferić

Vladino jednostrano prekidanje procesa preuzimanja HŽ Carga od strane rumunjske Grampet grupe nastavak je problematične prakse kojom se stranim investitorima poručuje da zaobilaze Hrvatsku, jer nije moguće predvidjeti ishod posla čak i ako je inozemni potencijalni investitor pobijedio s najboljom obvezujućom ponudom na natječaju, smatra glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Ante Babić, prenosimo s portala Business.hr 


U današnjem priopćenju Babić navodi kako je, prema javno dostupnim informacijama i informacijama zainteresiranog stranog investitora, "nakon dugog pregovaranja i u nedovoljno transparentnoj proceduri, Vlada RH jednostrano prekinula proces preuzimanja HŽ Carga od strane najboljeg ponuđača koji je dao obvezujuću ponudu - Grampet grupe".

"Ovakvo nejasno i kolebljivo postupanje nastavak je problematične prakse koju smo identificirali kao glavni od pet ključnih problema inozemnim ulaganjima u Bijeloj knjizi (White Book) iz studenog 2013. godine", navodi Babić napominjući kako se time, "na žalost, stranim investitorima poručuje da zaobilaze Hrvatsku jer nije moguće predvidjeti ishod posla čak ako je inozemni potencijalni investitor pobijedio s najboljom obvezujućom ponudom na natječaju".

"Nadalje, moguće je kao u slučaju INA-MOL da čak nakon uspješnog zaključenja posla i godina poslovanja dođe do predomišljanja Vlade kao partnera i zahtjeva za revizijom pravila igre, a time i čitave poslovne konstrukcije", navodi Babić.

Glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj također smatra kako se, "ovime propušta privatizacija tvrtke u državnom vlasništvu koja je u problemima i za čije funkcioniranje se troše novci poreznih obveznika, što će se nastaviti propuštanjem ove prilike i nadalje, povećavajući (umjesto smanjujući) deficit državnog proračuna usprkos potrebama trenutnog stanja i zahtjevima Procedura prekomjernog deficita EU".

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u petak je prekinulo pregovore s rumunjskom Grampet grupom o kupoprodaji HŽ Carga, jer je tijekom pregovora došlo do značajnijih odstupanja od uvjeta iz obvezujuće ponude.

Resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić na današnjoj konferenciji za novinare, upitan zbog čega su predstavnici Grampeta bili u tolikom šoku kad su pregovori prekinuti, rekao je da se ne može nakon raspisanog javnog natječaja i njihove ponude tijekom pregovora bitno od nje odstupati. Još jedan due diligence (koji je tražio Grampet), koji bi trajao dva do tri mjeseca, ocijenio je, ne bi bio ni u čijem interesu.

Konferenciju za novinare danas su održali i predstavnici Grampet grupe koji su istaknuli da, unatoč razočaranju zbog prekida pregovora s Ministarstvom, ostaju zainteresirana za ulazak na hrvatsko tržište, kao i za sam HŽ Cargo, ako se hrvatska strana u budućnosti ponovno odluči za privatizaciju te tvrtke., piše portal business.hr

Iz kategorije: Hrvatska