Datum objave: 18. Siječanj 2014

Hrvatska tuži MOL: kako će to utjecati na pregovore?

nm
nm

Hrvatska je podnijela tužbu protiv mađarskog MOL-a Arbitražnom međunarodnom sudu UN-a u Ženevi s ciljem poništavanja ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavnog ugovora o plinskom poslovanju te naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora i drugih protuugovornih aktivnosti MOL-a. Ugovore je potpisala Vlada Ive Sanadera, a osnova za tužbu je nepravomoćna presuda protiv bivšeg premijera prema kojoj su izmjene ugovora donesene u koruptivnim okolnostima. Ipak, o detaljima tužbe u Ministarstvu gospodarstva ne žele. Potvrđuju tek da je podnesena, a o njenom sadržaju javnost će biti informirana uskoro. Portal Index je istražio kakav će to utjecaj imati na tijek pregovora koji su krenuli u dobrom smjeru.

"Pokretanje tužbe me na neki način iznenadilo, međutim to je čisto pravno pitanje. Ako je točna informacija da je MOL pokrenuo arbitražni postupak, onda Hrvatska bez obzira na ishod pregovora mora zaštititi svoju poziciju i preventivno podnijeti zahtjev za arbitražu", rekao je naftni stručnjak Davor Štern. Tužba ne bi trebala utjecati na tijek pregovora, ali stiže kao iznenađenje u svjetlu napretka u odnosima MOL-a i Vlade. "Ako se postigne dogovor, oba zahtjeva se povlače i onda nema nikakvih posljedica", rekao je Media servisu Štern.

Naime, obje strane izrazile su zadovoljstvo nakon treće runde pregovora održane u četvrtak, a Mađari najavljuju i da su spremni povećati investicije u Hrvatskoj. Zadovoljstvo nije skrivao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak: "Očekujemo da će kolege, kroz stručne timove koje ćemo formirati kroz sljedećih nekoliko tjedana, prezentirati svoj prijedlog strategije INA-e kao regionalne kompanije i novi model korporativnog upravljanja kako bi onda imali dobru podlogu za sljedeće pregovaračke krugove jer su stručni timovi već svoje analize obavili", rekao je ministar Vrdoljak.

Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva u izjavi Media servisu potvrdio je podnošenje hrvatske arbitražne tužbe protiv MOL-a Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi. To je predviđeno i ugovorom, kaže Leverić i ističe - tužba ne znači prekid pregovora.

" Ovom tužbom želimo zaštiti interese države, poreznih obveznika i to je korak poduzet upravo s tim ciljem. Kako je to sada u nadležnosti suda, o detaljima tužbe ne možemo razgovarati. Ne želimo preko medija iznositi odgovore na rješavanje otvorenih pitanja", rekao je Leverić Media servisu.

Mađarska naftna tvrtka MOL u subotu je poručila da je "dobro pripremljena" i vjeruje da ima "snažnu poziciju" u arbitraži, iako nema saznanja da je Hrvatska dan ranije pokrenula arbitražni postupak pred UN-ovim Povjerenstvom za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi (UNCITRAL).

Hrvatski udio u Ini iznosi 44,84 posto, dok udio MOL-a iznosi 49,1 posto. Mađarska kompanija je prvi put kupila Inu 2003. godine, a svoj udio je povećala ugovorom iz 2009. godine.

Više je hrvatskih vlada pokušavalo promijeniti ugovor kojeg je potpisala vlada tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Sanader je 2012. godine nepravomoćno osuđen za mito i zloporabu vlasti u slučaju Ine, a Hrvatska je izdala i međunarodni uhidbeni nalog za predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija.

Iz kategorije: Hrvatska