Datum objave: 16. Siječanj 2014

Novi Zakon o zaštiti potrošača: rasprodaje samo u siječnju i srpnju

nm
nm

Prema novom Zakonu o zaštiti potrošača, za koji je javna rasprava o Nacrtu prijedloga zakona otvorena od 10.siječnja,  sezonska sniženja moći će se otvarati u razdoblju od 1. do 15. siječnja, te od 1. do 15. srpnja, a maksimalno trajanje bit će 60 dana.

Trgovci će tako u samo dva termina u godini ubuduće smjeti otvoriti sezonska sniženja. Iako i trgovci govore kako nemaju ništa protiv novoga zakona, ne može se oteti dojmu da su ponekad koristili sniženja kada to ona zapravo i nisu bila samo kako bi privukli kupce. A oni ponekad prekasno shvate da cijene nisu uistinu snižene. Rasprava o zakonu otvorena je do 24. Siječnja.

Zakon inače razlikuje rasprodaju od sezonskog sniženja koje se smatra prodajom proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone, i to najviše dva puta godišnje.

Ukoliko se sezonsko sniženje cijena iskazuje u postotnom rasponu, najveći postotak sniženja cijena mora se odnositi na najmanje jednu petinu svih proizvoda koji se prodaju na sezonskom sniženju, stoji u Zakonu. Ako 20 posto proizvoda ne bude na najvećem sniženju, trgovac će se kazniti kaznom od 10 do 100 tisuća kuna.

Slučajevi u kojima trgovac može organizirati rasprodaju, odnosno prodaju po nižoj cijeni, su prestanak poslovanja, prestanak poslovanja u prodajnom objektu, prestanak prodaje određenog proizvoda, više sile, kada je poslovanje trgovca ozbiljno ugroženo, te u slučaju obavljanja složenijih građevinskih radova unutar ili na prodajnom prostoru, prenosi dnevni.hr

„Neke od novina ovog Zakona odnose se na detaljnije uređivanje posebnih oblika prodaje, a posebno sezonskog sniženja, rasprodaje i akcijske prodaje. S obzirom na to da su pojedini trgovci u proteklom razdoblju narušavali tržišno natjecanje prilikom akcijskih prodaja, sniženja i rasprodaja, a radi čega su potrošači vrlo često bili zavarani i uslijed toga donosili odluke o kupnji bez točnih i potpunih informacija, bilo je potrebno ovo područje detaljnije urediti', poručili su iz Ministarstva gospodarstva.

Istraživanje indeksa zadovoljstva potrošača Europske unije Hrvatsku je svrstalo na 26. mjesto. Iza nas su jedino Grčka i Cipar. Iz potrošačkih udruga podupiru ovakav zakon.

Iz kategorije: Hrvatska