Datum objave: 16. Siječanj 2014

Zbog pritiska sindikata Mrsić odustao od "robovlasničkog" zakona

Nina Medić
Nina Medić

Nakon niza javnih kritika i prijetnje općim generalnim štrajkom u državi, Vlada je odustala od svog prijedloga Zakona o povremenim poslovima prema kojem bi poslodavci sami utvrđivali radno vrijeme svojih radnika bez socijalnog dijaloga sa sindikatima i radnicima, javlja tportal.

Ministar rada Mirando Mrsić o ovoj odluci u srijedu je pismeno obavijestio pet velikih sindikalnih središnjica i obrazložio je činjenicom da su 'u javnoj raspravi dobili kritike zainteresirane javnosti'. Konkretno, protiv zakona su se izjasnili poslodavci - jer su prepoznali da će se njime otvoriti prostor nelojalnoj konkurenciji - ali i sindikati, koji smatraju da vodi prema 'robovlasničkom društvu'.

Vlada je u posljednja dva mjeseca nekoliko puta najavljivala donošenje ovog zakona i potom od njega neslužbeno odustajala, ali sindikati su ga svejedno naveli u svom listiću za izjašnjavanje o generalnom štrajku jer su, kako tvrde, prepoznali da se on želio usvojiti na mala vrata. Mrsićevo očitovanje stoga prepoznaju kao svoju prvu pobjedu.

„Tim zakonom radnici su se trebali pretvoriti u apsolutno roblje, koje bi radilo onoliko koliko poslodavac želi i bilo plaćeno koliko se gazdi prohtije“, objašnjava Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HURS).

Kako javlja tportal,  sindikalno izjašnjavanje o mogućem generalnom štrajku nastavlja se i u idućih desetak dana i očekuje se da će odaziv među 1,38 milijuna radnika u Hrvatskoj biti vrlo visok. Pet velikih sindikata ponudit će listiće svojim članovima i onima iz partnerskih organizacija, a takvih je četrdesetak posto od ukupnog broja radnika, ali i svima onima koji nisu pri bilo kojem sindikatu.

„Kolaju neslužbene informacije da se Vlada ipak odlučila pustiti u proceduru izmjene Zakona o radu. Ako je to točno, a posebno ako se predloži odredba po kojoj poslodavci imaju pravo samostalno određivati radno vrijeme tijekom tjedna i dulje od maksimalnih 40 plus osam sati“, onda će se ovo izjašnjavanje istinski pretvoriti u pripremnu akciju mobiliziranja radnika za generalni štrajk', najavljuje Matijašević.

Hoće li se u Hrvatskoj zbilja dogoditi 'štrajk svih štrajkova', analitičari nisu spremni prognozirati. I od onih nekoliko stručnjaka zbilja specijaliziranih za radno i socijalno pravo, velika većina odbija o tome uopće govoriti. Profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku Vilim Herman, inače autor nekoliko desetaka znanstvenih radova iz radnog i socijalnog prava i bivši saborski zastupnik, podsjeća da sam naziv 'generalni štrajk' teoretski predstavlja potpunu paralizu države i mogućnost doslovnog društvenog prevrata i promjene pravnog okvira, pa i društvenog poretka.

Iz kategorije: Hrvatska