Datum objave: 02. Srpanj 2011

Nakon 15 godina djelovanja ukida se državni inspektorat

Nina Medić
Nina Medić

S prvim danom nove godine, a nakon 15 godina rada, gasi se Državni inspektorat. Građani će ubuduće, umjesto na jednome mjestu, pritužbe podnositi jednom od pet ministarstava gdje će biti prebačeno 786 inspektora, piše Slobodna Dalmacija. Ovisno o području kojim se bave, inspektori će biti raspoređeni u nadležna ministarstva, od financija, preko gospodarstva do rada i mirovinskoga sustava te poljoprivrede i turizma.

U Ministarstvo rada Miranda Mrsića bit će prebačeno 247 inspektora rada, a ministar najavljuje da će biti ustrojeni drukčije nego do sada. Neće biti lokalnih inspektora, nego će inspektori pokrivati cijelu državu kao mobilni timovi. Dok iz Vlade uvjeravaju kako će ovom mjerom poboljšati rad i učinkovitost inspekcije, u Sindikatu državnih i lokalnih službenika su ogorčeni.
"Ljudi iz Inspektorata nas zovu, šalju mailove, ne znaju kome će se u četvrtak javiti. Čak i oni koji znaju gdje idu nisu dobili rješenja za svoja radna mjesta, ne znaju gdje će sjediti, tko im je šef, a da ne govorimo o onima koji tek naslućuju svoje razmještaje po ministarstvima. Totalni kaos! " ogorčen je Siniša Kuhar, šef Sindikata državnih i lokalnih službenika. Uvjerava kako će Državni inspektorat transformacijom iz samostalnog državnog tijela u inspekcijske službe u okviru različitih ministarstava posve izgubiti neovisnost. Isto misli i bivši dugogodišnji glavni inspektor Brano Jordanić, koji je svojedobno i ustrojio Inspektorat.

"To je potpuno pogrešno rješenje. Sustav je ovim vraćen unatrag. Pa kako će inspektori moći nepristrano kontrolirati i sankcionirati poteze onih koji s njima sjede na istom katu? " zabrinut je Jordanić. U sindikatu tvrde da je odluka donesena na brzinu i da je trebalo barem do lipnja prolongirati planirani preustroj. Sabor je, naime, 29. studenoga donio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela, a njegova primjena počinje 1. siječnja.

"Inspektori se žale kako ni o čemu nisu obaviješteni, kako ni oni, tako ni njihovi voditelji sektora. U mailu koji im je poslala njihova šefica, glavna inspektorica Božena Vrbanić, a koja će sa zadnjim danom ove godine biti razriješena dužnosti, stoji samo da nitko od njih neće ostati neraspoređen", objašnjava Kuhar.

Građani će od 1. siječnja pritužbe koje imaju u vezi s prometom robe i usluga, zaštite intelektualnog vlasništva, boravišne pristojbe ili zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine moći prijaviti inspektorima u Ministarstvu financija. Ministarstvo turizma zaduženo je za inspekcijske poslove u području ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu. Ministarstvo gospodarstva preuzima inspekcijske poslove u području zaštite potrošača, energetike, rudarstva i opreme pod tlakom, a Ministarstvo rada bit će nadležno za inspekciju rada i zaštite na radu. U Ministarstvo poljoprivrede sele se sanitarne i granične veterinarske inspekcije, kao i inspekcijski poslovi u poljoprivredi, ribarstvu, te oni koji se odnose na zdravstvenu ispravnost i higijenu i sigurnost hrane.  

Iz kategorije: Hrvatska
Označeno u: