Datum objave: 19. Kolovoz 2023

26. ŠANSONA / Dušan Šarac poželio sreću svojoj nasljednici Tommi Michell uoči današnje Večeri novih skladbi, posljednje koju vodi kao umjetnički direktor

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jednom riječju sjajna bila je sinoćnja prva večer dalmatinske šansone posvećena Vici Vukovu, ocjena je koja se u više navrata čula na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika tog festivala i njihovog stalnog partnera Croatia recordsa koji je predstavio dva nova CD -a  i to Ive Pattiere „Oprosti zbog snova” i Branka Medaka "Dok dišem it ću tvoj"
-Prekrasna je bila sinoćnja večer posvećena Vici Vukovu. Đani Stipaničev je podnio najveći teret u tom zahtjevnom interpretiranju Vicinih pjesama  i zaista sam bila ponosna što sam Šibenčanka, - kazala je Nikolina Mazalin. S takvim ocjenama složio se i Branko Viljac, direktor Večeri  dalmatinske šansone kojima je bio posvećen prvi dio te konferencije a novinare.
Bila je to i i prilika da se Dušan Šarac i službeno, nakon 26 godina oprosti od tog festivala
koji je osnovao i na kojem je bio umjetnički direktor.
-Dvadeset šest godina je dugo razdoblje. Moram priznati da su mi oni prvi festivali bili draži nego ovi zadnjih godina. Moram istaknuti i da nam  gradska vlast nije baš davala neku veliku potporu. Od prvog festivala do danas dobivamo istu svotu - 100 000 kuna, a taj iznos sigurno danas ne vrijedi kao što je vrijedio prije dvadesetak godina. Moram istaknuti jedino Franka Čeku koji je prepoznao vrijednost ovog što radimo i kada smo te godine završili u minusu od 75 000 kuna,a sve je išlo preko mog poduzeća, on je to pokrio iz gradske blagajne zaduživši se kod Jadranske banke. Pa to mi ne i ni brat napravio. Ideja o ovakvom festivalu sazrijevala je u meni desetak godina, a te prve godine Festivala uspio sam okupati eminentne izvođače,
ali nismo imali puno autora. Ja se ove godine povlačim i želim svu sreću mojoj nasljednici Tommi Michell. Ne sumnjam da će ona to dobro raditi. U proteklom razdoblju bilo je puno ružnih stvari, više nego onih lijepih, ali ne bih o tome govorio, - kazao je Šarac istaknuvši i velike  zasluge koje je  početku za osnivanje festivala imala njegova partnerica Mira Schwyter.
Dušanu Šarcu se na svemu što je napravio zahvalila i Nikolina Mazalin koja je kazala kako su odlično surađivali i imali dobru komunikaciju:
-Hvala Dušanu Šarcu što sam se na ovom festivalu uvijek osjećala kao doma, - dodala je.
Šarcu je riječi zahvale izrekao i njegov dugogodišnji prvi suradnik Branko Viljac:
-Zahvaljujem Šarcu za sve što ne napravio. Godine suradnje su iza nas i ne ih se složio da je bilo puno više ružnih nego lijepih stvari. Bilo je jednostavno teško.  Drago mi je što smo se spojili jer da nije njega ne bi bilo ni mene, a ne bi bilo ni ovog festivala, - prizn
ao je Viljac.
Oproštaj od Šarca bio je emotivan i dirljiv, a svi sudionici Konferencije na kraju su ga ispratili na nogama uz dugotrajni pljesak.
Najavljena je i večerašnja natjecateljska večer s 25 novih skladbi. Nastupit će dobro poznata imena poput Tedija Spalata, Đanija Stipaničeva i Ive Pattiere, ali i puno izvođača  srednjih godina i mladih. Ove godine je veliki broj  izvođačica kojih prije nije bilo istaknuo je Dušan Šarac. 

Iz kategorije: Glazba & Spektakli