Datum objave: 11. Srpanj 2023

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / U Šibenik stižu portugalski plesači uz potporu Ministarstva kulture Portugala i Gradskog vijeća Almade

Diana Ferić
Diana Ferić

U sklopu Šibenik Dance Festivala u Muzeju grada Šibenika nastupit će Almada Dance Company. Vrsni portugalski plesači izvest će plesnu predstavu SubRosa koja propitkuje odnos duha i tijela.

Bit će im to treći nastup u Hrvatskoj, prvi nakon pet godina. Iznimno mu se vesele i vjeruju, kako kažu, da će im donijeti novo nevjerojatno iskustvo.

Jako smo uzbuđeni zbog ove predstave – ne samo zato što ćemo ponovno nastupiti za hrvatsku publiku, već i zbog okruženja u kojem nastupamo. Lokacija izvedbe je prekrasna - i estetski i povijesno. Siguran sam da će dodati neizmjernu vrijednost našem djelu“, kazao je Bruno Duarte, koreograf i plesač u SubRosi.

On je tijekom koreografskog istraživanja bio usredotočen na koncept askeze i fratarsku ideju „zvuka tišine“, a predstava je premijerno izvedena u franjevačkom samostanu iz 16. stoljeća Convento dos Capuchos.

U ovom smo se djelu pokušali staviti, iako na zamišljen način, u poziciju onih koji su u 16. stoljeću nastanjivali taj samostan. Kako su ti ljudi koji nisu imali kontakt s vanjskim svijetom, osjećali prostor i međusobne odnose? Kakav su odnos imali sa svojim fizičkim „ja“? A s ostalima? U tom smislu, doista, postoji dvojnost u odnosu prema tijelu – treba li tijelo biti samo sredstvo duha, treba li biti svjesno i osjetljivo? Treba li tijelo biti kažnjeno za grijehe misli? Sve su to pitanja na koja tražimo odgovore u ovom djelu“, rekao je cijenjeni portugalski plesni umjetnik.

Plesna kompanija Almada utemeljena je 1990. godine. U međuvremenu je stvorila više od stotinu plesnih predstava koje izvodi u svojoj zemlji i izvan nje. Almada je pokrenula i međunarodni plesni festival Quinzena de Dança de Almada te danas iznimno cijenjenu plesnu školu.

Almada Dance Company SubRosu u Muzeju grada Šibenika izvodi u srijedu 26. srpnja 2023. godine s početkom u 20 sati.

Izvedba ima potporu Ministarstva kulture Portugala i Gradskog vijeća Almade.

Ulaz na predstavu za sve je Šibenčane i njihove goste slobodan.

Šibenik Dance festival održat će se od 25. do 29. srpnja u Šibeniku.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli