Datum objave: 12. Travanj 2023

USUSRET SVJETSKOM DANU UMJETNOSTI / Azimut i Kolektiv B pripremili bogat program - izložba do izložbe i nova Sara Renar

Diana Ferić
Diana Ferić

Ususret Svjetskom danu umjetnosti u subotu, 15. travnja, u Šibeniku se sprema trostruki izložbeni program plus dva koncerta od kojih je jedan besplatan. I to ne bilo gdje u Krešimirovom gradu već u nezavisnom kulturnom centru Azimut. Srijeda je za besplatni koncert London based „sljedećeg najvećeg rock'n'roll benda” Five Points Gang. Četvrtak je za izložbu fotografija „Vrime” Marija Gregova. Petak za Mezzoforte by Stipe Jazzy Širinić, a subota za cijelodnevni umjetnički program u kojem sudjeluju svi građani, a za čiji će se vrhunac pobrinuti nagrađivana glazbenica Sara Renar na koncertu kojim slavi deset godina karijere i deset godina šibenskog kluba.

JA, UMJETNIK. TI, UMJETNIK

Tko će, ako ne Azimut i Kolektiv 4B obilježiti Svjetski dan umjetnosti i umjetničko stvaralaštvo svojih malih i velikih sugrađana i sviju ostalih?! Tako i ove godine iz Azimuta pozivaju sve umjetnike da im se jave i pošalju radove koji će biti izloženi na pop up izložbi „Ja umjetnik” u subotu, 15. travnja kada se obilježava Svjetski dan umjetnosti.

Prijave idu na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Dodajmo da je Svjetski dan umjetnosti međunarodna proslava likovnih umjetnosti, koju je proglasila Međunarodna umjetnička udruga (IAA / AIAP), partnerica UNESCO-a, kako bi promicala svijest o kreativnim aktivnostima širom svijeta. Za datum je izabran rođendan velikog Leonarda Da Vincija.

Prije subotnjih izložbi, slijedi ona koja je u programu Azimutove Galerije u četvrtak, 13. travnja. Riječ je o izložbi fotografija pod nazivom „Vrime” mladog šibenskog fotografa, Marija Gregova nastanjenog na obližnjem otoku Zlarinu. Izložene fotografije, njih 14, donosi prikaz prolaznosti vremena na primjeru Šibenika i kako se grad mijenja kako vrijeme prolazi. „Meni su to lipe fotografije koje bi 'tija staviti na zid”, poručio je Gregov, koji je upisao niz zanimljivih suradnji od onih na medijskim portalima preko monografija do časopisa.

Otvorenje izložbe je u 20 sati.

NAGRAĐIVANA KANTAUTORICA

Sara Renar obilježava deset godina na sceni, a dio proslave u subotu će preseliti u Šibenik gdje će se publici pokazati u novom ruhu. Tako će u 20 sati biti otvorena jedna malo drugačija pop up izložba „Četiri bunara: neispričana priča” na kojoj je Sara radila duže vrijeme, a pri čemu je surađivala s Muzejem grada Šibenika, Glazbenom školom Ivana Lukačića Šibenik, Orguljaškom ljetnom školom, te Dramskim studijem Ivana Jelić pri HNK u Šibeniku.

Četiri bunara: neispričana priča je digitalni edukativno-umjetnički projekt čiji je cilj na jedan nov i inovativan način popularizirati i educirati javnost o povijesnom i kulturnom naslijeđu grada Šibenika. Projekt se bavi "zlatnim dobom Šibenika" odnosno 15. i 16. stoljećem kada su izgrađeni šibenski bunari. Četiri skladbe, po jedna za svaki bunar, svojevrsni su glazbeni i dramski činovi tematizirani po glavnim preokupacijama onog doba.

Glazba je snimljena u crkvi Sv Duha, a glumačke izvedbe u prostorijama HNK Šibenik te Radija Šibenik.

DVA SATA KASNIJE

Na istom mjestu u subotu, 15. travnja, u 22 sata slijedi koncert iz rođendanske serije „10 za 10”. Nastupa nagrađivana zagrebačka kantautorica, Sara Renar. Ove godine Renar smbendom obilježava desetljeće svoje glazbene karijere nizom koncerata i eksplozivnim festivalskim setovima koji su opisani kao electro - punk party. Ulaznice su u prodaji online na Entrio.hr i u Azimutu s kojim Sara dijeli slavljeničku godinu.

Što se glazbenog programa tiče, petak od 22 sata rezerviran je za Mezzoforte i Stipu Jazzyja Širinića, legendu šibenske glazbene scene.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli