Datum objave: 10. Ožujak 2023

SUBOTA U AZIMUTU / Nevidljiva scena predstavlja novi album grupe Seine koja je oduševljena Azimutom

Diana Ferić
Diana Ferić

SEINE je kantautorski projekt Ivana Ščapeca nastao 2008. S vremenom evoluirao u jedan od najzanimljivijih regionalnih bendova nove generacije. Počevši kao gitarski indie-punk bend, 2017. Godine izbacili su svoj hvaljeni debitantski album "SnoSna" za Moonlee Records (SI) i VOX project (FR). Uz produkciju kultnog beogradskog producenta i autora Borisa Mladenovića, grupa je otpočela i svoju dugogodišnju suradnju s pančevačkom režiserkom Marinom Uzelac, čiji je stop-motion videspotzapjesmu "Šilo" osvojio brojne nagrade. Uslijedila je regionalna, kao i europska promocija ploče, s nekoliko dužih europskih turneja gdje SEINE stiče status koncertne atrakcije.

Nepunih godinu i po nakon debi albuma koji se bavi osnovima, bend izbacuje svoj drugi album pod nazivom "22", koji je također konceptualno zaokružen, no ovaj put oko temenovca. U produkciji bubnjara grupe, Dimitrija Petrovića, gitarama se sve više pridružuju elektronički zvukovi, a tematska preokupacija iz intimnog seli u političko. Usprkos svojoj anksioznosti i hermetičnosti, album je dobro prihvaćen, te ga i ovoga puta oslikava Marina Uzelac sa svojim stop-motion remek – djelom za pjesmu "Nebo". Tek što su najavili novu europsku turneju te dobili nominaciju za najbolji europski nezavisni album "IMPALA", grupa je morala otkazati sve svoje koncertne aktivnosti uslijed pandemije. Tako dvije pandemijske godine provode u studiju snimajući svoj treći album „Naizust“, tek sporadićno nastupajući.

Uskoro se grupi pridružuje Vatroslav Živković na basu i elektronici (litlittali, Nemeček) kao treći član kolektitva. Proljeće 2022. Izbucuju najavni singl „Riječ“ snimljen u produkciji beogradskog „Fokus Filma“ u kojem se pojavljuju bendovi Koi –Koi, Turisti i Jarboli. Njihov treći album ponovno predstavlja veliki odmak od zvuka koji su dosad ustanovili, gdje gitare skoro u potpunotsi zamjenjuju sintevi, a bubnjevi bitovi. Anksioznost i krik drugog albuma zamijenjuju šapat, tople melodije i trip – hop ritmovi, a tematska preokupacija ponovno nalazi svoj centralni motiv, ovaj put u ljudskom jeziku i riječima.

Time SEINE ponovno ustraju u svojoj nepredvidljivosti i mijenjanju zvučne slike, te se etabliraju kao jedan od najhrabrijih i najzačudnijih punk bendova svoje generacije.

Povodom koncerta u Azimutu, prenosimo izjavu Ivana Ščapeca;

Ovaj vikend idemo na jug. U Azimut , mjesto gdje smo imali tri- četri koncerta već, najbolji klub možda u cijeloj državi. Obično je svaki drugi koncert baš dobar. Prošli je bio onako, tako da, očekujemo na ovom kidanje.

Nema nam druge nego da kidamo zajedno, ulaznice za koncert čekaju vas na platformi entrio ili na šanku klubu.Program „Nevidljive scene“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Sufinanciran je sredstvima HDS-ZAMP-a, a sponzor je GRIF.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli