Datum objave: 06. Kolovoz 2022

NIJE PROŠLO NEZAPAŽENO/ RatCat dobio sve pohvale za dovođenje poznatog DJ Muftija u Šibenik, donosimo sve o njemu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dok hrvatskom undergroundu u posljednje vrijeme kronično nedostaje stranih klupskih gostovanja, šibenski kolektiv RatCat je, uz produžetke, proteklog vikenda zaključio iznimnu sezonu Tunela. Klub inače ne radi ljeti, no nisu propustili priliku ugostiti meksičkog DJ-a i producenta Muftija, koji je posljednjih tjedana bio na europskoj turneji. Pokazalo se da Tunel sjajno funkcionira i u toplijim mjesecima; u klubu, kompleksu tunela iz II. svjetskog rata, bilo je ugodnih 15 stupnjeva. A otvoriti ga samo za Muftija pokazlo se kao pun pogodak. Razgovarali smo s njim nakon nastupa u šibenskom podzemlju, a zanimljivo je istaknuti da je ovo, iako je rastuća zvijezda u svojoj branši, njegov prvi intervju za medije, piše portal glazba.hr

Šibenski kolektiv RatCat još jednom je ljubiteljima elektroničke glazbe priredio pravu poslasticu. U subotu je meksički DJ Mufti odnosno Bernardo Barrera svojim sjajnim četverosatnim setom rasplesao i najumornije nogice koje su tu večer pohodile Tunel.

Otkud Meksikanac u Šibeniku, zašto je objesio diplomu o klin i posvetio se muzici, kako svira, što ga inspirira… Imali smo mnoštvo pitanja za ovog odličnog DJ-a koja smo dotakli u ugodnom razgovoru u kojem nam se pridružio i čakovečki DJ Martin Branilović, koji je otvorio subotnju večer.

DJ Mufti je iz Guadalajare, trećeg najvećeg metropolisa u Meksiku. Diplomirani arhitekt koji je s roditeljima i braćom radio u obiteljskoj tvrtki. Meksička viša srednja klasa. A tamo je to big deal, razlike među klasama su i novčano i životno opipljive.

Ja sam arhitekt. Radio sam kao arhitekt u obiteljskoj tvrtki. Svi su uvijek govorili, nikad se nećeš moći uzdržavati glazbom. I prošle godine sam rekao, j*** ga, probat ću. Moja obitelj je viša, srednja klasa. Imam dva brata, moj mlađi brat je financijaš, a stariji brat inženjer. A ja sam ludi srednji brat. Ne tražim pomoć od obitelji, ali OK smo, ipak imam zaleđe za svaki slučaj“, priča nam Bernardo.

Guadalajara, glavni grad države Jalisco u zapadnom Meksiku, svjetski je prepoznatljiv po dvije stvari – tekili i mariachijima. Ali to nije bila glazba koja je privukla Bernarda.

Još kako klinac krenuo je svirati gitaru, a najviše se zainteresirao za progressive metal. Svirao je s lokalnim bendovima i polako počeo istraživati i post punk pa new wave, a u konačnici i elektroničku glazbu. Tad je kupio prvi kontroler i počeo s warm-upovima po malim klubovima.

Sviram gitaru i jako sam volio progressive metal kao što su Dream Theater, Opeth. Uglavnom sam svirao s prijateljima. I svirao sam za mnoge bendove, pogotovo kad im je trebao gitarist za zamjenu. A onda me zainteresirala elektronička glazba i počeo sam DJ-irati, kupio kontroler. U početku sam bio super loš, ali ne i toliko izgubljen. Ima nekoliko meksičkih DJ-a koji su radili cool stvari, La Royale, Mijo, Buffy… Pratio sam ih i sviđalo mi se što su radili. Pa sam počeo svirati u malim klubovima, puno warm-upova. Mislim da svaki DJ mora početi s warm-upovima. Ima puno mladih D-Ja koji žele dobiti najbolje mjesto za svirku u gradu tjedan dana nakon što počnu svirati. Nije to baš dobro. Morate početi s vježbanjem. I griješiti. I učiti“, smatra Bernardo.

Zajedno sa sviranjem, zainteresirao se i za stvaranje elektroničke glazbe. Prvo je krenuo u produkciju zajedno s prijateljem. No ubrzo je shvatio da ima neke osobne stvari koje želi izraziti. I tako je, uz pomoć slučajnog generatora riječi, nastao DJ Mufti.

Počeo sam s produkcijom vlastitih stvari. S jednim prijateljem. Nazvali smo se Los Fugazi. Svađali smo se oko imena jer nisam želio da se zovemo kao veliki američki bend koji mi se zapravo sviđa, ali njemu to nije smetalo. I dosta dobro nam je išlo. Objavili smo neke dobre stvari. Ali onda sam počeo raditi svoju glazbu i razdvojili smo se. Još uvijek smo prijatelji, ali glazbeno sam htio ispričati svoje priče. I onda sam na vrlo blesav način odabrao svoje umjetničko ime. Otišao sam na stranicu Random Word Generator, kliknuo na nju dva puta i vidio sam Mufti. I mislio sam, dobro bi izgledalo na letcima, zvuči dobro na španjolskom, a i drugim jezicima. Svi mi kažu, ti si neki super zagovornik islama, a ja kažem, hmmm, ne, dobro mi je zvučalo, iako sam bio svjestan konotacije“, smije se DJ Mufti.

Elektroničku muziku koju stvara DJ Mufti teško je svrstati u neki žanr.

U Beatportu svoju glazbu stavljam pod Indie Dance. Rekao bih da je to elektronska glazba s new waveom, post punkom, discom…. Sve ono što sam slušao odmalena. Kako to staviti u jedan žanr? Kad radim svoju glazbu, imam taj neki zvuk koji želim da se čuje. Za synthove volim koristiti Arturiu, ali znam da je u Europi sada Diva najpopularnija. Za svoje stvari često koristim SQ Pro one. Znam kako dobiti svoj zvuk, više sinth wavea i post punka, bas linije zvuče jako dobro. Puno sam snimao na Rolandu, SH01 ili SE02, imao sam ta dva. Znam koristiti sintesajzere, volim to, ali kad sam odlučio postati glazbenik na puno radno vrijeme, morao sam prodati dio opreme da platim račune,“ objašnjava nam DJ Mufti komentirajući s Martinom tehnički aspekt produkcije

Kad se prije godinu dana odlučio potpuno posvetiti muzici, nije bilo ni lako ni jednostavno. Troškovi su rasli. A treba se probiti na velikom tržištu. I tako je na prijedlog prijatelja, DJ Cursesa, odlučio doći u Europu, zasvirati pred ovom publikom, vidjeti uživo kako reagiraju na njegovu glazbu.

Moj dobar prijatelj Luka (DJ Curses) mi je rekao: “Stari, moraš ići na turneju.” Stvarno me tjerao. Rekao je: 2Radiš ludo dobre stvari, vjeruj u sebe, hajde.” Iskreno, još uvijek ne vjerujem u sebe u potpunosti. Prošlo je skoro godinu dana otkako sam prestao raditi kao arhitekt i odlučio se posvetiti samo glazbi. U početku je bilo teško. Vrlo malo nastupa, ponestajalo mi je novca, morao sam platiti neke velike stvari, poput osiguranja. Morao sam prodati dio opreme. Ali nakon ove turneje… Znaš, imamo taj termin u Meksiku, Malinchista. Jeste čuli za La Malinche? Ona je bila Indijanka koja se zaljubila u jednog od španjolskih osvajača. U Meksiku kažemo da su Meksikanci malinchisti, jer se većina ljudi divi samo ljudima koji dolaze izvan zemlje. I tako, nakon moje turneje po Europi, odjednom sam sad cool. I ponude stižu. Odličan osjećaj“, priča nam Bernardo optimistično.

Njegova autorska glazba glavni je razlog zašto se našao ovog ljeta i u Šibeniku. Ekipa iz RatCata kontaktirala ga je već prije, onako, da pohvale njegovu produkciju. A kad su shvatili da je prešao Atlantik i da putuje po Europi, nisu čekali da ga angažiraju za prvi slobodni termin.

Bio sam na turneji po Europi i Ante mi je pisao. Bio sam u Madridu, Barceloni, Londonu i onda u Berlinu. Rekao je: ‘Stari, ti si u Europi, ‘ajmo nešto napraviti. Čuli smo se i prije, Ante i RatCat kolektiv su mi se javili još prije godinu dana, komentirali moju glazbu, kako im se sviđa. I tako, kaže Ante: ‘Tu si, koje dane imaš slobodno?’ Imao sam nekih ponuda za ovaj vikend, ali odlučio sam doći u Hrvatsku. Inače, prvi put sam ovdje u Europi i totalno sam zadivljen. Svako mjesto na koje odem je wow! Najbolja su mi mjesta gdje su domaćini cool, kao kod vas u Hrvatskoj, Ante, Feđa, Martina. To mjesto čini posebnim. Zaista se osjećamo (on i djevojka Regina, op.a.) dobrodošlo“, objašnjava DJ Mufti.

Više na glazba.hr

Iz kategorije: Glazba & Spektakli