Sidebar Menu

Datum objave: 29. Srpanj 2022

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / Tvrđavu Barone kroz ples osvojila istinska snaga žene

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Plesna umjetnica i koreografkinja Olivia Court Mesa iz Izraela bila je zvijezda četvrte večeri Šibenik Dance Festivala.

Na pozornicu Tvrđave Barone donijela je dvije predstave - Whenever I Am Alone i I Carry, You Hold.

Prva predstava introspekcija je velike izražajne snage koja gledatelje potiče na poštivanje svojega tijela, a druga u fokus stavlja snagu žene – od one emotivne preko intelektualne do fizičke snage.

Prvo djelo govori o tome kako je biti čovjek na prvom mjestu i što se događa kada smo sami sa sobom u sobi sa svojim nepokrivenim tijelom. Predstava govori o našem odnosu prema svojem tijelu – frustraciji, sreći, poteškoćama… Tijela su naši učitelji! Ona nam pokazuju što se s nama događa. Kada naučimo promatrati svoje tijelo, možemo razumijeti mnoge stvari. Za drugu smo predstavu u studiju istraživali što znači izbrisati rodne uloge. U stvarnosti one ne postoje, no u suvremenom plesu postoji jako patrijarhalno tumačenje tijela i rodova. Osobno se s time ne slažem“, kazala je Olivia Court Mesa.

Njezina I Carry, You Hold dobiva mnoštvo pohvala plesne kritike. Prije dolaska u Šibenik koreografkinja je u Rotterdamu zahvaljujući toj predstavi proglašena pobjednicom festivala RIDCC. Publiku tijekom predstave oduševljava fizička snaga plesne umjetnice. Ona djeluje kao da bez poteškoća podiže i nosi svojeg plesnog i životnog partnera Yochaija Gintona.

To nije moja snaga, to je ženska snaga! To radimo i u stvarnosti! Nosimo, rađamo djecu, zadužene smo za mnoštvo stvari… To treba istaknuti! S feminističkog stajališta žene treba staviti na pravo mjesto. One nisu jadne žene, nježne i brižne. Takva slika žene nije stvarna“, istaknula je Olivia Court Mesa.

Dijeliti s istom osobom život i pozornicu, kaže, ima svojih i dobrih i loših strana. Publika, smatra ona, time dobiva nešto jedinstveno jer je povezanost partnera na sceni stvarna.

U petak (29. srpnja) na pozornicu Tvrđave Barone stiže Leonarda Lovreković s predstavom Full Circle te Institut za umjetnički ples iz Beograda s predstavom Igra s mitom koreografa Aleksandra Ilića koja je napravljena u koprodukciji s Liberdanceom, Kazalištem Kamenjak i Zagrebačkim plesnim centrom.

Šibenik Dance Festival podupiru Grad Šibenik, Ministarstvo kulture i medija, Šibensko-kninska županija, Nacionalni park Krka te turističke zajednice Šibenika i Šibensko-kninske županije. Festival se održava u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.