Datum objave: 16. Svibanj 2022

KORISNO JE ZNATI / Doznali smo kako turisti zamišljaju idealan godišnji odmor u Hrvatskoj

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska je zemlja prekrasnih krajolika i bogate gastronomske ponude, a turisti očekuju kvalitetnu i raznovrsnu ponudu kad jednom posjete našu zemlju...

Udarni mjeseci ovogodišnje turističke sezone samo što nisu počeli, a svi pokazatelji govore da će biti bolja od prošlogodišnje, kako u Hrvatskoj, tako i u Šibensko-kninskoj županiji.

Pandemija više nije faktor koji bi trebao tijekom ljeta utjecati na odluke turista, a ako ne bude neugodnih iznenađenja na istoku, od lipnja do rujna možemo očekivati milijune gostiju u našoj zemlji.

No, da bismo zadržali turiste i uvjerili ih da se vrate i sljedeće godine, važno je poznavati njihove potrebe. Svaki gost je naravno poseban i ima svoje stvari koje ga vesele, no postoje i želje koje su većini zajedničke i njima treba pridati specijalnu pažnju, ako želimo postati prava turistička velesila...Smještaj mora biti funkcionalan

Neki turisti su spremni mnogo platiti apartman, drugi će štedjeti na smještaju, ali i jedni i drugi žele potpunu funkcionalnost prostora u kojem žive i to je ono u čemu iznajmljivači i hotelijeri ne smiju podbaciti.

Radi se prije svega o kvaliteti kreveta, kao i kupaonice. Nije nevažan ni razmještaj namještaja u sobi, kao i funkcionira li slavina kako treba, odnosno ima li problema s ključem za otvaranje vrata i postoji li uopće koš za smeće.

Svaki gost očekuje da ga u sobi dočeka barem čisti ručnik, a pažnja prema detaljima može osvojiti turista. Baš zato u posljednje vrijeme veliko zanimanje izaziva iznajmljivanje vila za odmor, jer i domaći i inozemni gosti žele provesti svoj odmor u smještaju u kojem će se osjećati posebno, s privatnim bazenom, prekrasnim interijerom i kupaonicom koja pruža maksimalnu komociju.

Zato želje turista uvijek kreću od smještaja pa ako apartman neće ispuniti njihova očekivanja, to definitivno može pokvariti sve ostalo dobro što im neki grad ili regija ponude...Svi vole prirodne ljepote

Osim dobrog smještaja, turist očekuje i da će imati što za vidjeti i doživjeti kad se jednom smjesti i počne istraživati okruženje svog apartmana.

Tu dolaze do izražaja prirodne ljepote, a njih barem ne nedostaje u Šibensko-kninskoj županiji. Dovoljno je spomenuti Nacionalni park Krka, udaljen samo par kilometara sjeveroistočno od Šibenika. Prostire se na stotinjak četvornih kilometara, oko rijeke čije ljepote su pravi prirodni fenomen.

Naravno, tu je i Nacionalni park Kornati, kao i Park prirode Vransko jezero, idealni za jednodnevne izlete. A kad se nađu u jednoj ovakvoj sredini, turisti očekuju mogućnost sudjelovanja u organiziranim izletima u prirodu, uz različite dostupne sadržaje, kako im niti u jednom trenutku ne bi bilo dosadno.

Što je lakše doći do informacija o različitim izletima, bilo da se radi o izletu brodom ili kombijem, to bolje za turističku sredinu. Istina je, turisti ne vole kad moraju vući ljude za rukav, kako bi im mogli platiti za neku uslugu...Nema do ukusne hrane

Svakako treba naglasiti da su najpopularnije turističke zemlje one s najbogatijom gastronomskom ponudom, koje se svojim ukusnim specijalitetima ističu u odnosu na druge.

Zato Hrvatska kao mediteranska zemlja s brojnim ribljim specijalitetima, kao i drugim jelima koja nećete tako lako pronaći na sjeveru i zapadu Europe, treba poseban fokus staviti upravo na svoju gastronomsku ponudu.

To znači da svaki grad i mjesto trebaju imati kvalitetne restorane, s raznolikom ponudom jela i pića, kao i profesionalnim osobljem. Ako još postoje dodatni sadržaji, kao pjevači koji zabavljaju goste uživo ili casino večeri, još bolje, a nije loše ni organizirati tematske gastronomske festivale na rivi ili glavnom trgu, koji će se pobrinuti da gosti uvijek imaju nešto ukusno za kušati, što još nisu imali prilike degustirati u životu...Ljubaznost na svakom koraku

Za kraj, svakako moramo spomenuti ophođenje prema turistima, o kojem najviše ovisi hoće li se neki gost vratiti u Hrvatsku ili neće.

Istina je da turisti ponekad znaju biti naporni, a uvijek postoje i kulturne razlike u odnosu na domaće, no profesionalan turistički djelatnik mora znati ljubazno rješavati čak i probleme, uz osmijeh na licu, jer to je jedini način kako izgraditi uspješno poslovanje.

Baš zbog toga treba poseban fokus staviti upravo na taj dio odnosa s turistima, jer sve se može riješiti na lijep način, na zadovoljstvo i jedne i druge strane.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli