Datum objave: 17. Ožujak 2022

WINE ENOGASTRO VIP EVENT U ZADRU/ Uz edukaciju uživalo se i u specijalitetima poput sporo kuhane pohane janjeća koljenica

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi ovogodišnji WINE EnoGASTRO Vip Event održan je u zadarskom hotelu Falkensteiner Hotel&Spa Iadera, u Kongresnom centru FORTIS.

Na velikom prostoru na kojem su svoja izlagačka mjesta imali mnogobrojni vinari te proizvođači prehrambenih proizvoda mogle su se kušati, uz ugodne razgovore i upoznavanja, te sklapanja korisnih poslova, razne delicije, a nakon uvodnog pozdrava mnogobrojnih sponzora koji su prepoznali ovu manifestaciju i podržali je, poslužena su i mnoga fina jela. 

Najprije je stigao Pozdrav iz kuhinje kojeg je pripremila ekipa hotela Iadera, a to je bio primamljiv namaz od bijelog tartufa uz paštetu od guščje jetre s divljim šparogama i dimljenim brancinom. 

Potom je bila poslužena sporo kuhana pohana janjeća koljenica na podlozi od kreme poriluka i krumpira s umakom od janjetine i luka uz cherry rajčice i mladi luk, predivno jelo koje su pripremili kuhari iz Maškovića Han.

Vrijeme je u razgovoru uz gutljaje kvalitetnih vina brzo prošao i posjetitelji su se preselili u drugu dvoranu gdje su počele radionice:

Od 15.00 - 15-30 posjetitelji su prisustvovali radionici “Ekološka izvrsnost vinara Zadarskog kraja” koju je održala Manuela Plohl, sommelierka WSET 3. Predstavila je vinare zadarskog kraja MasVin i KerVin

Od 15.30 - 15.50 krenula je druga radionica “Digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu” koju je održao direktor i vlasnik marketinške agencije ATAUCTUS, Josip Ukalović

Uslijedila je od 15.50 - 16.30 nestrpljivo očekivana radionice Mire Šemić, slovenske sommelierke i vinske enciklopedije na kojoj su posjetitelji krenuli na “šetnju” kroz okuse istarske vinarije Prelac.

Od 16.30 - 17.30 trajala je stanka uz druženje na izložbenom prostoru s izlagačima i humanitarne kulinarske prezentacije lokalne gastronomije, pa su se tako mogli probati slatki i slani zalogajčići koje su pripremili polaznici Srednje škole Plitvice, a služile su se i riblje delicije koje je u suradnji s tvrtkom Cromaris pripremio chef uglednog zadarskog restorana Foša, Saša Began. Mogao se kušati file brancina s pireom i čipsom od čičoke uz riblji demiglace. Za ljubitelje mesa, pobrinuo se PIK Vrbovec i njihov kuhar Marko Lučić koji je pripremio teleće medaljone u umaku od bosiljka i poslužili ih uz zapečeni krumpir u plaštu od kukuruzne krupice.

Potom je započeo drugi blok radionica: od 17.30 - 18.10 radionicu “Prosjaci i sinovi, vina dalmatinske zagore i Hercegovine” održao je predavač sommelier WSET 3 Jure Andrijašević

Od 18.10 - 18.30 održala se radionica “Promocija vina u medijima – medijski P.R.” koju su održale vinska connoiseur-ka Manuela Maras i gastro novinarka Sunčana Barušić koje su nastojale osvjestiti su prisutne zašto su bitni marketing i promocija za plasiranje vina i njihovu sve veću prodaju.

Posljednja radionica održana je od 18.30 - 19.15. Renato Todesca održao je radionicu “Strategija i razvoj poslovanja u odjelu hrane i pića - Think different, professional Expert in Hotellerie” koji je publici ispričao što je sve potrebno za biti dobar F&B manager i uspješno voditi hotel.

Svi izlagači i predavači kasnije su, od 20-23 mogli uživati u degustacijskoj humanitarnoj večeri na kojoj su se sljubljivala vina sa hranom, a opet su sakupljani i novčani prilozi u dobrotvorne svrhe.

Događaj je uz partnera domaćina Falkensteiner Hotel&Spa Iadera imao potporu Hrvatske turističke zajednice, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, Grada Zadra, Obrtničke komore Zadarske županije i HGK ŽK Zadar.

Danas će slična priča biti ispričana u Splitu, u hotelu AMPHORA.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli