Datum objave: 03. Prosinac 2021

PROMOCIJA / Dokumentarni film i izložba o bendu Dinamiti za koje je zaslužan Stanko Ferić izazvali veliko zanimanje Osječana

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dokumentarni film "Osijek, Dinamiti", temeljen na sinopsisu novinara istražitelja i koscenarista Stanka Ferića, premijerno je u četvrtak prikazan u osječkom kinu Urania, u sklopu obilježavanja Dana grada. Premijernoj projekciji filma u produkciji Hrvatske radiotelevizije, koji kroz priču o VIS-u Dinamiti govori o Osijeku 60-ih godina prošloga stoljeća, prethodilo je otvorenje Ferićeve izložbe pod nazivom "rOckSIJEK", koja kroz fotografije o povijesti legendarnog benda progovara o korijenima rock-kulture u Osijeku, piše Glas Slavonije.

- Ideja za ovaj dokumentarni film produkt je moga rada na biografiji Dade Topića, na kojoj radimo proteklih nekoliko godina. Kroz taj se rad pokazalo da zapravo pričamo priču o vrlo značajnom vremenu, a u toj se priči Osijek izdigao na jednoj sasvim drugoj razini i pokazao u novom kontekstu od onoga u kojem ga se doživljava. Ukazao nam se kao metropola rock-kulture. Ja sam ga nazvao arkusom, zaglavnim kamenom koji drži cijelu priču o modernoj glazbi i rock-kulturi, kojih na ovim prostorima ne bi bilo bez Osijeka i bez Dinamita - ispričao je Ferić, dodavši kako je izložba "rOckSIJEK" nusprodukt rada na filmu "Osijek, Dinamiti".

Prvi dio dvoepizodnog filma, čiju režiju potpisuje Ivan Mokrović, priča je o gospodarskim i političkim prilikama u Osijeku 60-ih, o društvenom životu i popularnoj glazbi, ispričana iz vizure tadašnjih mladih naraštaja kojima su Dinamiti, čiju je prvu postavu predvodio veliki Krunoslav Kićo Slabinac, obilježili djetinjstvo i mladost. Film u drugome dijelu govori o nastanku druge postave Dinamita, sastavljene od već tada, a poslije još i više, cijenjenih glazbenika Dade Topića, Josipa Bočeka i Ratka Divjaka te jedinog člana obiju postava benda, Alberta Krasnića. Kroz njihove priče i priče njihovih suvremenika govori i o tadašnjem gospodarskom i političkom ozračju - općem optimizmu, unatoč siromaštvu, ali i o zazoru milicije i političkih struktura prema rokerima i njihovoj dugoj kosi.

- Bilo je jako lijepo snimati u Osijeku, a s obzirom na to da pokazujemo jedno prošlo vrijeme, za potrebe filma koristili smo i puno arhivske građe. Pokrili smo većinu lokacija na kojima su Dinamiti svirali, ali i one na kojima su se okupljali, održavali probe, družili se... - kaže redatelj Mokrović.

 

 

 

Iz kategorije: Glazba & Spektakli