Datum objave: 02. Prosinac 2021

DANAS U OSIJEKU / Premijera filma i izložba o osječkom roku šibenskog novinara i scenarista Stanka Ferića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dokumentarni film „Osijek, Dinamiti” snimljen prema novinarskim istraživanjima i scenariju koji je pripremio  šibenski novinar  Stanko Ferić te ga  razvio u suradnji s Ivanom Mokrovićem i Aleksejom Pavlovskym, bit će premijerno prikazan danas u Osijeku, u sklopu svečanosti obilježavanja Dana Grada Osijeka. Film je snimljen u produkciji Hrvatske radiotelevizije, a realizao ga je Programski odjel Kultura HTV-aemisije pučke i predajne kulture.

Premijeri filma u osječkom kinu „Urania” prethodit će otvaranje izložbe fotografija o povijesti legendarnog benda „Dinamiti” i korijenima rock kulture Osijeka koja je pod imenom „rOckSIJEK” nastala od građe koju je prikupio Stanko Ferić.
Veliki dio građe za dokumentarni film „Osijek, Dinamiti” i izložbu „rOckSIJEK” prikupljen je u Šibeniku tijekom Ferićevog rada na biografiji legendarnog rockera Dade Topića.

Dokumentarni film „Osijek, Dinamiti” sastoji se od dvije trideset minutne epizode. Prvi dio dokumentarnog filma o Osijeku 1960-ih - priča o njegovim gospodarskim i političkim prilikama, društvenom životu i popularnoj glazbi, ispričana iz vizure tadašnjih mladih naraštaja, rođenih 40-ih i 50-ih godina XX. stoljeća. Vrijeme njihova djetinjstva i mladosti obilježio je rock sastav „Dinamiti”,već tada iznimno popularan u Osijeku, čiju je prvu postavu vodio naš čuveni glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac. O svemu tome pričat će nam sami Osječani - legendarni rock pjevač i skladatelj Dado Topić i njegovi kolege i suvremenici.Prvu epizodu Hrvatska televizija će prikazati u četvrtak, 9. prosinca 2021. u 11.10 sati na HTV 1 programu te će je potom reprizirati u subota, 11. prosinca u 12.30 sati i 13.55 sati na HTV 3 te u nedjelju, 12. prosinca u 8.00 sati na HTV 3.
U drugome dijelu dokumentarni film o Osijeku 1960-ih govori o vremenu nastanka druge postave rock sastava „Dinamiti”, koju su činili - već tada, a kasnije još i više - poznati i cijenjeni glazbenici Dado Topić, Josip Boček, Ratko Divjak i Alberto Krasnić. Iz priče D.Topića, A. Krasnića i drugih glazbenika i suvremenika film govori i o tadašnjem gospodarskom i političkom ozračju - općem optimizmu, unatoč siromaštvu, ali i o zazoru tadašnje milicije, kao i političkih struktura prema rokerima i njihovoj dugoj kosi...
Drugi dio Hrvatska televizija će prikazivati u četvrtak, 16. prosinca 2021. u 11.10 sati na HTV 1,
u subota, 18. prosinca u 12.30 sati i u 13.55 sati na HTV 3 te u nedjelju 19. prosinca u 8.00 sati na HTV 3.

Redatelj: IVAN MOKROVIĆ
Scenaristi: ALEKSEJ PAVLOVSKY, IVAN MOKROVIĆ, STANKO FERIĆ
Istraživač i suradnik: STANKO FERIĆ
Snimatelj: IVAN KOVAČ
Montažer: FILIP KARABELJ
Autori originalne glazbe: DADO TOPIĆ, TOMISLAV BABIĆ
Snimatelj zvuka: DARIO MAČEŠIĆ
Tonska obrada: SINIŠA TVORIĆ
Rasvjeta: ZORAN PISAČIĆ
Kolorist: BOGDAN TANKOSIĆ
Tajnica režije: SNJEŽANA KUNDIJA PURGARIĆ
Suradnici: IVICA BILAC, DRAŽEN DRAGUŠICA
Producentica: SANJA IVANČIN
Urednik: ALEKSEJ PAVLOVSKY
Proizvodnja: HRT 2021.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli