Datum objave: 30. Srpanj 2021

NIJE POŠTENO / Zbog nedorečenosti pooštrenih epidemioloških mjera organizatori SLURP festivala na Martinskoj doživljavaju dramu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog nedorečenih uputa vezanih za održavanje festivala i koncerata na otvorenom, nakon pooštrenih epidemioloških mjera još se ne zna hoće li i kako biti održan dvodnevni festival elektronske glazbe SLURP koji bi danas treba početi na Martinskoj. Najprije su dobili dozvolu Grada Šibenika da mogu raditi do 6 sati ujutro da bi tu dozvolu opozvao Županijski stožer pozivajući se na uredbu po kojoj mogu raditi samo do ponoći. Događa se to nakon što je uzorno organiziran Seasplash prije dva tjedna na Martinskoj, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i bez ijednog zaraženog posjetitelja.

Tri dana već traje „natezanje“ organizatora s Martinske i gradskog, odnosno županijskog Stožera civilne zaštite, a koplja se lome na različitom čitanju postroženih mjera, koje je Nacionalni stožer provodi od 26. srpnja. Vodu je dodatno zamutilo mišljenje Ministarstva kulture, šiše Marko Podrug na portalu ŠibenikIN.

Naime, prema odluci Nacionalnog stožera „javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24:00“. A u mišljenju Ministarstva kulture stoji da su „trenutno važeći uvjeti održavanja profesionalnih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija oni propisani Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od 18. lipnja te Odlukom o izmjeni i dopunama Odluke od 14. srpnja 2021. godine.“

Vedran Meniga, prvi čovjek već održanog Seasplasha i organizator dolazećeg Slurpa, tvrdi da festivali na Martinskoj spadaju u kategoriju „profesionalnih kulturno umjetničkih izvedbi“ te da bi po svemu mogli raditi kao i dosad. Odnosno, do 6 ujutro.

- Takvu dozvolu koja nam daje pravo da radimo do 6 ujutro dobili smo danas, u četvrtak, od Gradskog stožera. Dozvola, koja je čekala gradonačelnikov potpis tri dana, stigla je u 13:40 sati, no nakon nje smo dobili novu u kojoj piše da prethodno izdana suglasnost ne vrijedi te da Slurp ima dozvolu za rad do 24 sata – kaže Meniga te nastavlja:

- Naša događanja na Martinskoj se smatraju profesionalnim umjetničkim izvedbama i u slučaju da ispunjavamo sve epidemiološke uvjete možemo ih organizirati po mjerama koje su na snazi od 1. srpnja.

Meniga tvrdi, a u to se mogao uvjeriti svatko tko je posjetio dva dosad održana festivala na Martinskoj, da na ulazu na lokaciju postoji sustav kontrole covid-potvrda te da je organiziran šator za antigensko testiranje. Također su svakodnevno imali i nadzor predstavnika stožera u pratnji policije, koji nisu našli nikakve nedostatke i kršenja mjera.

- Festivali na Martinskoj se događaju na otvorenom prostoru, izvan su urbanog središta, radi se o potpuno osiguranom području koji ima kontrolirani ulaz. Nismo imali nijedan slučaj zaraze sve ovo vrijeme – kaže Vedran Meniga.

Suglasnost da Slurp u petak i subotu radi do 6 ujutro, a onda i poništavanje te suglasnosti, potpisao je Ante Glavurtić iz gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo te član Gradskog stožera civilne zaštite. Do zaključenja ovog teksta nismo ga uspjeli dobiti da nam prokomentira zašto se predomislio.

Javio nam se Darko Dukić, prvi čovjek Županijskog stožera.

- Županijski stožer do ovog trenutka nije dobio nikakvu odluku iz Grada. Kad stigne, u tijeku večeri ili jutra festival na Martinskoj će dobiti rješenje sukladno odluci Nacionalnog stožera. Tu je odluku potpisao premijer Plenković i u njoj jasno stoji da sva javna događanja mogu trajati do 24 sata, nađite to, pročitajte i uvjerite se sami – kazao nam je Dukić.

Za mišljenje smo pitali i Danijela Miletu, dogradonačelnika Šibenika, koji se slaže da se odluka Nacionalnog stožera i mišljenje Ministarstva kulture ne podudaraju, no dok ne stigne dodatno pojašnjenje, koje je Grad i zatražio prije nekoliko dana, na snazi su „jasne i izričite upute Nacionalnog stožera“, prenosimo s ŠibenikIN-a.

Oglasila se i udruga RatCat koja je suuorganizator tog festivala.

 

 Uputili su apel kojim predlažu u rješenje te drame:

"'Martinska Šibenik je festivalska lokacija grada Šibenika koju je Grad Šibenik službene stranice prije tri godine osnovao kako bi bila gradska 'diskoteka' jer je strateško opredjeljenje grada da razvija kulturno-zabavni turizam. 

Ukoliko noćni klubovi i diskoteke smiju raditi iza ponoći, nema razloga da tako ne bude na Martinskoj koja je osnovana upravo da bude veliki noćni (i dnevni) klub na otvorenom. 

Uvažavajući sve COVID-19 mjere nadležnih organa kojih se Martinska uspješno i na ponos Šibenika i Hrvatske pridržavala još lani i pozivajući se na jasne upute Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske koje od lokalnih stožera traži izuzeće od represije za kulturne programe - apeliramo na Vlada Republike Hrvatske i Koronavirus.hr (Nacionalni stožer CZ) da Martinsku kao lex specialis proglasi privremeno gradskom diskotekom kako bi se nesmetano mogli održati Slurp! festival, Membrain Festival, Blast Fest i popratni programi. 

Apeliramo na sve nadležne da svojim položajem i ugledom podrže lokalne promotore i glazbenu scenu grada Šibenika.", poručuju iz RatCat -a.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli