Datum objave: 24. Lipanj 2021

SPEKTAKL / Berlinski glazbenik Biesmans odsvirao live set u utrobi šibenske Tvrđave sv. Nikole uz plesne role Maje Laurić

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Glazbeni video berlinskog umjetnika Biesmansa snimljen na šibenskoj Tvrđavi sv. Nikola, na kojoj je  taj DJ i producent na mnoštvu elektroničkih instrumenata, ritam mašina i sintesajzera odsvirao jednosatni live set, premijerno će biti prikazan večeras, 24. lipnja, na facebook stranici Hrvatske turističke zajednice (Croatia Full of Life) i drugim digitalnim kanalima.

Biesmans je upravo za čuvenu diskografsku kuću Watergate objavio album ‘Trains, Planes & Automobiles’, a live act izveden na šibenskoj tvrđavi, pod zaštitom UNESCO-a ,uprizorio je dosad samo jednom, u Berlinu.

‘Nikad nisam nastupao na ovakvom mjestu i bio mi je veliki izazov doputovati usred pandemije iz Berlina s hrpom instrumenata u gepeku, ali kad sam osjetio atmosferu tvrđave sav put se isplatio. A pravo je oduševljenje uslijedilo kad je materijal dovršen i kad sam vidio kako je sve super ispalo’, kaže Joris Biesmans, Belgijanac koji već dugo radi i živi u središtu europske scene elektroničke glazbe, Berlinu. 

Video je osmislila i izradila šibenska Black Orange produkcija koja je na setu koristila desetak kamera, paralelno snimajući priču u utrobi tvrđave, na njoj te scene iz zraka.

'Volimo ovakve projekte jer nude dosta slobode i prostora za izražavanje, ne samo umjetničko nego i profesionalno. Otkako smo lani počeli raditi na sceni elektroničke glazbe, odradili smo desetak sličnih programa, ali ovaj je ipak poseban. Svi smo uživali i jedva čekamo iduću epizodu', kažu u Black Orange produkciji.

Snimljenom materijalu jposeban je štimung svojom plesnom koreografijom dala Maja Laurić, šibenska plesna umjetnica koja je donedavno živjela u Italiji gdje se školovala i profesionalno djelovala.

‘Uživala sam na sv. Nikoli i moram reći da mi je drago što svjetske projekte mogu raditi i doma u Hrvatskoj. Uživat će, vjerujem, i gledatelji, kako u videu tako i u odličnoj glazbi koju nam je Biesmans odsvirao’, kaže Maja Laurić.

Ona je na setu nosila haljinu naše poznate modne dizajnerice  Loredane Bahorić, i to dio njezine najnovije kolekcije koja se sjajno uklopila u priču. 

‘Veseli me suradnja na dobrim projektima, posebno kada se događaju na mojoj omiljenoj tvrđavi sv. Nikole’, napisala je šibenska i zagrebačka kreatorica, uz video teaser Biesmansova live nastupa, na svom Facebooku.

Inače, projekt ‘ljeto’ u sklopu kojeg je snimljen set na tvrđavi, djelo je šibenske organizacije RatCat koja će tijekom lipnja, srpnja i kolovoza realizirati tri takva događaja, a onaj zadnji po redu bit će snimanje DJ seta pred publikom na jednako atraktivnoj lokaciji. 

Plod je to suradnje RatCata s Hrvatskom turističkom zajednicom (Croatia Full Of Life) koja njihove glazbene video razglednice emitira putem svojih digitalnih platformi diljem svijeta.

'Kad je krenula pandemija prebacili smo dosta programa u virtualni svijet i tako je nastao serijal glazbenih video razglednica s DJ-ima, Soundtrack Croatia, emitiran lani, ali i neki drugi projekti poput showa Sporky Disco i podcasta Prologue. Ovoga ljeta spajamo glazbu, kulturnu baštinu, naše atraktivne lokacije, umjetnike i digitalnim kanalima isporučujemo sve to vani, kao video', kažu u RatCatu.

Snimanje na Tvrđavi sv. Nikole podržali su  Javna ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Beck’s Hrvatska, Jastog Daily Cruises, modnog branda Charlie te Šibensko-kninske županije koja je poduprla RatCat kroz cjelogodišnji program ‘Digitalna transformacija’. Stalnu potporu ovakvim projektima pružaju i Grad Šibenik te Turistička zajednica grada Šibenika.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli