Datum objave: 02. Lipanj 2021

KUĆA UMJETNOSTI ARSEN / Večeras je svečano otvaranje, a već sutra prvi koncert na kojem će nastupiti Gabi, Matija i Marko Ramljak i

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kuća umjetnosti Arsen, preuređena i modernizirana dvorana nekadašnjeg kina "Odeon"koji pamte brojne generacije Šibenčana, u zgradi koju je  50-ih godina projektirao veliki Zlatko Neumann, bit će otvorena večeras. Program tijekom lipnja posvećen je umjetničkom djelovanju Arsena Dedića, šibenskog pjesnika, kantautora i filmskog skladatelja

Obnova dvorane započela je davne  2013. godine, a financirana je sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture i medija te u posljednjoj fazi uređenja i sredstvima Tvrđave kulture Šibenik u ukupnom iznosu od gotovo 16 milijuna kuna.
Prostor je podijeljen na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom (caffé bar) i garderobom, te prostor dvorane; dok je gornja etaža namijenjena izvođačima i tehnici te lako dostupna za sve njihove potrebe zahvaljujući liftu. Dvorana je opremljena prema visokim produkcijskim standardima - rasvjetnom i audio opremom, a posebno valja naglasiti modularni pod, koji omogućuje brzu i jednostavnu transformaciju prostora, po čemu je ova dvorana jedinstvena u Hrvatskoj.
 
Šibenčani su jedva dočekali otvorenje Kuće umjetnosti Arsen, a poznat su i programi koji će se u lipnju održati na  toj novoj gradskoj pozornici.
Uz koncerte koje će održati Arsenova obitelj uz Marka Ramljaka predviđen je kvartet mladog glazbenika Filipa Pavića te učenici Glazbene škole Ivana Lukačića, okosnicu programa čini trotjedni filmski program pod nazivom "Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića". 
 
Prvi koncert će 3. lipnja održat će Gabi Novak i Matija Dedić. Briljantnim glazbenicima o čijim talentima, kao na kraju ni o Arsenovom, ne treba govoriti, pridružit će se na violini još jedan priznati i poznati virtuoz i šibenski talent, Marko Ramljak. 
U ponedjeljak, 7. lipnja šibenska publika imat će priliku čuti Filip Pavić Quartet, dok je sredina lipnja (14., 15., i 17. lipnja) rezervirana za predstavljanje glazbenog umijeća učenika šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića.
 
Kao posvetu celuloidnoj religiji našeg velikog kantautora Arsena Dedića, od 5. do 19. lipnja u Arsenovoj kući umjetnosti održat će se poseban trotjedni program pod nazivom "Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića". Program donosi izbor od devet domaćih i stranih filmskih klasika podijeljenih u tri programska pravca: selekciju filmova koje je Arsen volio i/ili koji su direktno utjecali na njegovo autorstvo, filmova za koje skladao glazbu i/ili pisao songove te matineja filmova za djecu za koje je ispisao nikad zaboravljene partiture.
Iz kategorije: Glazba & Spektakli